Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q161. | What does the 'M' denote in the abbreviated term 'MRTP', an act which was applicable in India till recently ? |
| 1) | Minimum |
2) | Money
|
| 3) | Market |
4) | Monopolies |
| 5) | Moral |
Answer : Monopolies
View Answer
Q162. | In economic terms, the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as ? |
| 1) | GNP |
2) | GDP |
| 3) | PPP |
4) | Inflation |
Answer : GDP
View Answer
Q163. | Many a time we see in financial journals / bulletins a term M3. What is M3 ? |
| 1) | Currency in circulation on a particular day |
2) | Total value of the foreign exchange on a particular day
|
| 3) | Total value of export credit on a given date |
4) | Total value of the tax collected in a year |
| 5) | None of these
|
Answer : Currency in circulation on a particular day
View Answer
Q164. | As per the World Bank Report, which among the following in India is comparatively easy for outsiders planning to do business here ?
|
| 1) | Dealing with Construction Permits |
2) | Registering Property
|
| 3) | Getting Credit
|
4) | Employing Workers
|
| 5) | None of these |
Answer : Getting Credit
View Answer
Q165. | The Government of India acquired the ownership and control of major banks in 1969 whose deposits were not less than- |
| 1) | Rs 40 crore
|
2) | Rs 50 crore
|
| 3) | Rs 60 crore |
4) | Rs 80 crore
|
| 5) | None of these
|
Answer : Rs 50 crore
View Answer
Q166. | All revenues received, loans raised and money received in repayment of loans by the Union government go into - |
| 1) | Public Account of India
|
2) | Contingency Fund of India |
| 3) | Consolidated fund of India |
4) | RBI |
| 5) | None of these |
Answer : Consolidated fund of India
View Answer
Q167. | A Cross Cheque is one, which can be encashed only; |
| 1) | by the drawee |
2) | through a bank |
| 3) | through the SBI |
4) | after it has been transferred to another person |
Answer : through a bank
View Answer
Q168. | Commercial Banks finance rural credit directly and through : |
| 1) | NABARD |
2) | Rural Banks |
| 3) | Co-operative Societies |
4) | State Government |
| 5) | None of these |
Answer : Rural Banks
View Answer
Q169. | The maximum amount of the total revenue earned by the government of India comes from-
|
| 1) | Income Tax |
2) | VAT |
| 3) | Customs Duty |
4) | Excise Duty |
| 5) | Corporate Tax |
Answer : Corporate Tax
View Answer
Q170. | Present minimum & maximum limit for RTGS transactions is ____. |
| 1) | Rs.50000, Rs 200000 |
2) | Rs.5 lac, Rs 10 lac |
| 3) | Rs. 2 lac, Rs 5 lac |
4) | Rs. 1 lac, No Limit |
| 5) | Rs. 2 lac, No Limit |
Answer : Rs. 2 lac, No Limit
View Answer