Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1. | Which bank is included in the second schedule list, making it eligible for loans central bank at bank rate ? |
| 1) | Bandhan Bank |
2) | Kotak Mahindra |
| 3) | Dhanalaxmi Bank |
4) | IDFC |
| 5) | None of these |
Answer : Bandhan Bank
View Answer
Q2. | Which of the following has become the first commercial state owned Bank to issue green bonds ? |
| 1) | Yes Bank |
2) | HDFC Bank |
| 3) | Axis Bank |
4) | ICICI Bank |
| 5) | IDBI Bank |
Answer : IDBI Bank
View Answer
Q3. | Which of the following services/products of banks is specially designed and launched to help students ? |
| 1) | Personal loan |
2) | Corporate loan |
| 3) | Business loan |
4) | Medical loan |
| 5) | Education loan |
Answer : Education loan
View Answer
Q4. | Standard and Poor’s is a Credit Rating Agency of international repute. Which of the following is one such agency of Indian origin ? |
| 1) | IBA |
2) | BASEL |
| 3) | SEBI |
4) | IRDA |
| 5) | CRISIL |
Answer : CRISIL
View Answer
Q5. | Which of the following terms is not directly associated with the functioning of RBI ? |
| 1) | Open Marker Operations |
2) | Cash Reserve Ratio |
| 3) | Liquidity Adjustment Facility |
4) | Public Debt Office |
| 5) | SENSEX |
Answer : SENSEX
View Answer
Q6. | Which of the following is not the name of the currency of a country? |
| 1) | Rand |
2) | Pound |
| 3) | Dinar |
4) | Eucador |
| 5) | Dollar |
Answer : Eucador
View Answer
Q7. | NASDAQ is an American stock exchange. NASDAQ stands for National Association of Securities Dealers Automated _____? |
| 1) | Quotes |
2) | Quotations |
| 3) | Quantity |
4) | Quality |
| 5) | None of these |
Answer : Quotations
View Answer
Q8. | Which of the following is known as plastic money ? |
| 1) | bearer cheques |
2) | credit cards |
| 3) | demand drafts |
4) | gift cheques |
| 5) | None of these |
Answer : credit cards
View Answer
Q9. | SEBI has been imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-notes’. What is the full form of ‘P-notes’? |
| 1) | permanent notes |
2) | purchase notes |
| 3) | participatory notes |
4) | private notes |
| 5) | None of these |
Answer : participatory notes
View Answer
Q10. | The three banks, Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were amalgamated in 1921 to form a new bank, named as ----- |
| 1) | Reserve Bank of India |
2) | Imperial Bank of India |
| 3) | Bank of India |
4) | Union Bank of India |
| 5) | None of these |
Answer : Imperial Bank of India
View Answer