Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q71. | Which professional services firm was hired by the Union Finance Ministry to undertake a validation exercise of the number of basic bank accounts opened by the banks under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) ? |
| 1) | Goldman Sachs |
2) | KPMG |
| 3) | JP Morgan |
4) | M. Porter |
| 5) | None of these |
Answer : KPMG
View Answer
Q72. | SBI was ranked No. 1 in the mobile banking segment in the country, as reported in a report released by the RBI. What the approximate number of mobile banking users of SBI was as stated in this report ? |
| 1) | Around 1.15 crore |
2) | Over 2 crore |
| 3) | Around 80.5 lakh |
4) | Over 3.25 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Around 1.15 crore
View Answer
Q73. | The headquarters of the proposed BRICS Development Bank would be established at - |
| 1) | Shanghai |
2) | Rio de Janeiro |
| 3) | St. Petersburg |
4) | Mumbai |
| 5) | None of these |
Answer : Shanghai
View Answer
Q74. | What is the new extended deadline for implementation of BASEL-III norms for banks of India, which was extended by the RBI ? |
| 1) | 31 March 2020 |
2) | 31 March 2019 |
| 3) | 31 March 2018 |
4) | 31 March 2017 |
| 5) | None of these |
Answer : 31 March 2019
View Answer
Q75. | Who is heading the RBI-constituted inter-regulatory committee to monitor shadow banking in India ? |
| 1) | P. Vijaya Bhaskar |
2) | Uday Kotak |
| 3) | R.N. Sharma |
4) | Urjit Patel |
| 5) | None of these |
Answer : P. Vijaya Bhaskar
View Answer
Q76. | The term "BCSBI" , which is associated with India's banking industry. It stands for - |
| 1) | Banks Codes and Standards Bureau of India |
2) | Banking Codes Standards Board of India |
| 3) | Banking and Credit Standards Bureau of India |
4) | Banking and Credit Standards Bureau of India |
| 5) | None of these |
Answer : Banking Codes Standards Board of India
View Answer
Q77. | PDMA, which came to news which associated with government's borrowings. PDMA, stands for -. |
| 1) | Public Debt Management Association |
2) | Private Debt Management Association |
| 3) | Private Debt Management Agency |
4) | Public Debt Management Agency |
| 5) | None of these |
Answer : Public Debt Management Agency
View Answer
Q78. | At present,what is the minimum paid-up capital limit for Payments Banks and Small Banks as recommended by the RBI in its draft rules ? |
| 1) | Rs. 50 crore |
2) | Rs. 100 crore |
| 3) | Rs. 200 crore |
4) | Rs. 500 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 100 crore
View Answer
Q79. | Who is the first Chairperson and Managing Director of the Bharatiya Mahila Bank (BMB), which is the first women's bank in India ? |
| 1) | Usha Ananthasubramanian |
2) | Deena Mehta |
| 3) | Chitra Ramakrishna |
4) | Arundhati Bhattacharya |
| 5) | None of these |
Answer : Usha Ananthasubramanian
View Answer
Q80. | What was the maximum age fixed by the RBI for Managing Directors (MDs) and Chief Executive Officers (CEOs) in private sector banks as stated in an announcement made by it pertaining to the Companies Act, 2013 ? |
| 1) | 75 years |
2) | 70 years |
| 3) | 60 years |
4) | 65 years |
| 5) | None of these |
Answer : 70 years
View Answer