Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q81. | What was the income criterion for "Super-Rich" individuals and Hindu Undivided Families (HUFs), as proposed in the draft of the Direct Taxes Code (DTC) released by the Finance Ministry ? |
| 1) | Annual Income of Over Rs. 50 crore |
2) | Annual Income of Over Rs. 30 crore |
| 3) | Annual Income of Over Rs. 25 crore |
4) | Annual Income of Over Rs. 10 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Annual Income of Over Rs. 10 crore
View Answer
Q82. | Which state was ranked as the poorest state in the new poverty estimates that were disclosed in a report by a panel led by C. Rangarajan during 2014 ? |
| 1) | Jharkhand |
2) | Bihar |
| 3) | Chhattisgarh |
4) | Orissa |
| 5) | None of these |
Answer : Chhattisgarh
View Answer
Q83. | What is the new name of MCX Stock Exchange (MCX-SX) that was approved by SEBI during September 2014 ? |
| 1) | Metro-Syndicate Stock Exchange of India |
2) | Metro-Alliance Stock Exchange of India |
| 3) | Metropolitan Stock Exchange of India |
4) | Metropolis Stock Exchange of India |
| 5) | None of these |
Answer : Metropolitan Stock Exchange of India
View Answer
Q84. | Who headed the RBI-constituted committee to
examine the recommendations of Financial Sector Legislative Reforms Commission
(FSLRC)? |
| 1) | G. Gopalakrishna |
2) | Nachiket Mor |
| 3) | Parthasarathy Shome |
4) | K.C. Chakravarthy |
| 5) | None of these |
Answer : G. Gopalakrishna
View Answer
Q85. | The apex bank , RBI's guidelines pertaining to levying of penal
charges for non-maintenance of minimum balance in bank accounts are coming into
effect from which date ? |
| 1) | 1 January 2015 |
2) | 1 April 2015 |
| 3) | 1 April 2016 |
4) | 1 January 2016 |
| 5) | None of these |
Answer : 1 April 2015
View Answer
Q86. | The market regulator SEBI now has the power to act against ponzi schemes, illegal deposit schemes and assess call data records in securities-related offences for schemes with public deposit valuing –
|
| 1) | over Rs. 100 crore |
2) | over Rs. 200 core |
| 3) | over Rs. 500 crore |
4) | over Rs. 1,000 crore |
| 5) | None of these |
Answer : over Rs. 100 crore
View Answer
Q87. | A scientific way of measuring, monitoring and managing the various risks that banks or financial institutions are exposed during the course of their operations is called ........ |
| 1) | Asset Liability Management |
2) | Public Rating |
| 3) | Asset Classification |
4) | Asset Securitisation |
| 5) | Liability Classification |
Answer : Asset Securitisation
View Answer
Q88. | SEBI issued draft regulations for infrastructure investment trusts. As per it the trusts can raise money either through a public issue or a private placement, with a minimum issue size of ........
|
| 1) | Rs.50 crore |
2) | Rs.100 crore |
| 3) | Rs.300 crore |
4) | Rs. 250 crore |
| 5) | None of these |
Answer : Rs. 250 crore
View Answer
Q89. | The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) is a government body. Who is the Chairman of FIPB ? |
| 1) | Secretary, Department of Economic Affairs |
2) | Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion |
| 3) | Secretary, Department of Commerce |
4) | Secretary, Ministry of External Affairs |
| 5) | None of these |
Answer : Secretary, Department of Economic Affairs
View Answer
Q90. | Which of the following instruments of credit control adopted by the Reserve Bank of India (RBI) does not fall within 'general' or 'quantitative' methods of credit control ? |
| 1) | Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities |
2) | Open market operations |
| 3) | Bank rate |
4) | Variable reserve requirement |
| 5) | None of these |
Answer : Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities
View Answer