Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q91. | Which of the principal institution for promotion, financing and development of small scale industries in the country ? |
| 1) | RBI |
2) | SBI |
| 3) | IDBI |
4) | SIDBI |
| 5) | None of these |
Answer : SIDBI
View Answer
Q92. | With the assistance of which of the following bodies, the National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP) was launched in India ? |
| 1) | World Bank |
2) | Asian Development Bank |
| 3) | United Nation |
4) | UNESCO |
| 5) | None of these |
Answer : World Bank
View Answer
Q93. | Which among the following countries ranks first in terms of per capita emission of carbon dioxide ? |
| 1) | Trinidad and Tobago |
2) | Qatar |
| 3) | China |
4) | Kuwait |
| 5) | None of these |
Answer : Qatar
View Answer
Q94. | Sadhvi Niranjan Jyoti who was in news recently, for controversial communal remarks in an election rally in Delhi, is the Union Minister state for ? |
| 1) | Food processing industries |
2) | Heavy Industries and Public Enterprises |
| 3) | Agriculture |
4) | Tribal Affairs |
| 5) | None of these |
Answer : Food processing industries
View Answer
Q95. | RBI recently doubled the Pre-Paid Card limit to Rs......? |
| 1) | 5 lakhs |
2) | 10 lakhs |
| 3) | 2 lakhs |
4) | 1 lakh |
| 5) | None of these |
Answer : 1 lakh
View Answer
Q96. | Which of the following is NOT a measure of the risk management in banks ? |
| 1) | CRR |
2) | RTGS |
| 3) | SLR |
4) | Deposit Insurance |
| 5) | All are the measures of risk management |
Answer : RTGS
View Answer
Q97. | The controller of insurance in india is |
| 1) | IRDA |
2) | RBI |
| 3) | SEBI |
4) | Insurance Ombusdmen |
| 5) | None of these |
Answer : IRDA
View Answer
Q98. | Which country topped the global corruption index rating released recently ? |
| 1) | Denmark |
2) | Singapore |
| 3) | Maldives |
4) | Canada |
| 5) | None of these |
Answer : Denmark
View Answer
Q99. | The market value of all final goods and services produced and made within the geographical boundaries of a country in a year is known as ---. |
| 1) | Gross Domestic Product |
2) | Gross National Saving |
| 3) | Gross Fiscal Deficit |
4) | Gross Domestic Capital Formation |
| 5) | None of these |
Answer : Gross Domestic Product
View Answer
Q100. | "Express Remit" is the brand name of a remittance facility of which of the following banks ? |
| 1) | State Bank of India * |
2) | Punjab National Bank |
| 3) | Bank of Baroda |
4) | ICICI Bank |
| 5) | HDFC Bank |
Answer : State Bank of India *
View Answer