General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q191.
World Human Rights Day is observed on which day in every year by UNO ?
1) April 8 2) September 5
3) December 1 4) December 10
5)None of these
Answer : December 10
View Answer

Q192.
On which day World Literacy Day observed by UNESCO every year ?
1) Aug 6 2) Sep 5
3) Sep 8 4) Oct 24
5)None of these
Answer : Sep 8
View Answer

Q193.
Every year World Toilet Day (WTD) is being observed across the world. The significance of Day is to draw attention of people around the world to raise global awareness of the daily struggle for proper sanitation which in fact is a human right along with clean water. The Theme of the day is "Sanitation and Nutrition". On which day it is being observed ?
1) 16 September 2) 19 November
3) 1 December 4) 10 December
5)None of these
Answer : 19 November
View Answer

Q194.
Every year 26 November is being observed as National Milk Day (NMD) to mark birth anniversary Father of the White Revolution Dr.Verghese Kurien. On which day is  observed as World Milk Day under the aegis of UN Food and Agriculture Organization (FAO) ?
1) June 1 2) June 5
3) July 16 4) September 16
5)None of these
Answer : June 1
View Answer

Q195.
Which day was being observed as the World Photography Day across the world ?
1) August 14 2) August 19
3) August 21 4) August 22
5)None of these
Answer : August 19
View Answer

Q196.
Which of the following is the trophy/cup associated with the game of cricket ?
1) Derby 2) Santosh Trophy
3) Duleep Trophy 4) Durand Cup
5)Merdeka Cup
Answer : Duleep Trophy
View Answer

Q197.
Which of the following awards is given to sports persons in India ?
1) Shantiswarup Bhatnagar Awards 2) Arjuna Award
3) Kalidas Samman 4) Saraswati Samman
5)None of these
Answer : Arjuna Award
View Answer

Q198.
Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ?
1) Land Revenue 2) Motor Vehicle Tax
3) Entertainment Tax 4) Corporate Tax
5)None of these
Answer : Corporate Tax
View Answer

Q199.
Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
1) Vijendra Singh 2) Sushil Kumar
3) M. C. Marykom 4) Abhinav Bindra
5)None of these
Answer : Abhinav Bindra
View Answer

Q200.
Who among the following was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award ?
1) Archarya Tulsi 2) Amitabh Bachan
3) Ravi Shankar 4) Mother Teresa
5)None of these
Answer : Mother Teresa
View Answer