General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1. | In the Constitution of India , promotion of international peace and security is included in the ---- |
| 1) | Preamble to the Constitution |
2) | Directive Principle of State Policy |
| 3) | Fundamental Duties |
4) | Ninth Schedules |
| 5) | None of these |
Answer : Directive Principle of State Policy
View Answer
Q2. | Which of the following Schedules of the constitution of India contains provisions regarding anti- defections ? |
| 1) | Second schedule |
2) | Fifth schedule |
| 3) | Eighth schedule |
4) | Tenth schedule |
| 5) | None of these |
Answer : Tenth schedule
View Answer
Q3. | Which of the following is the largest Committee of the parliament ? |
| 1) | The Committee on Public Accounts |
2) | The Committee on Estimates |
| 3) | The Committee on Public Undertakings |
4) | The Committee on Petitions |
| 5) | None of these |
Answer : The Committee on Estimates
View Answer
Q4. | On which among the following dates, National Development Council was set up ? |
| 1) | 9th August 1960 |
2) | 6th August 1952 |
| 3) | 15th September 1958 |
4) | 29th August 1960 |
| 5) | None of these |
Answer : 6th August 1952
View Answer
Q5. | The Central Government can assign any function to the States : |
| 1) | On the directive of the President |
2) | On the recommendation of Parliament |
| 3) | Any time it wishes to do so |
4) | With the consent of the state Government |
| 5) | None of these |
Answer : With the consent of the state Government
View Answer
| 1) | When the proposals of the opposition are considered. |
2) | When matters of utmost importance are raised |
| 3) | Interval between the morning and afternoon sessions |
4) | When a money bill is introduced in the Lok Sabha |
| 5) | None of these |
Answer : When matters of utmost importance are raised
View Answer
Q7. | The Chairman of Public Accounts Committee is appointed/elected by --------- . |
| 1) | Appointed by President |
2) | Elected by members of PAC |
| 3) | Elected by Union Cabinet |
4) | Appointed by Speaker |
| 5) | None of these |
Answer : Elected by members of PAC
View Answer
Q8. | Which of the following person/organisation will decide the Office of Profit ? |
| 1) | President and Governor |
2) | Union Parliament |
| 3) | Supreme Court |
4) | Union Public Service Commission |
| 5) | None of these |
Answer : Union Parliament
View Answer
Q9. | Which of following is the chief function of the UPSC ? |
| 1) | to conduct examinations for appointment to All India and Central Services. |
2) | to advise the President regarding claims of civil servants for costs incurred in the course of execution of duties. |
| 3) | to advise the President regarding disciplinary action against a civil servant. |
4) | All of the above |
| 5) | None of these |
Answer : All of the above
View Answer
Q10. | The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed : |
| 1) | By the President |
2) | On an address from both Houses of Parliament |
| 3) | By the Supreme Court |
4) | On the recommendation of the President by the Supreme Court |
| 5) | None of these |
Answer : By the President
View Answer