General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q51. | The Union Territories get representation in- |
| 1) | Lok Sabha |
2) | Rajya Sabha |
| 3) | Both Houses of Parliament |
4) | None of these |
Answer : Both Houses of Parliament
View Answer
Q52. | In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the - |
| 1) | President |
2) | Vice-President |
| 3) | Speaker of Lok Sabha |
4) | Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose |
Answer : Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose
View Answer
Q53. | Which of the following is not a Standing Committee of the Parliament ? |
| 1) | Committee on Welfare of SC's and ST's |
2) | Committee on Public Undertakings |
| 3) | Committee on Public Accounts |
4) | Estimates Committee |
Answer : Committee on Welfare of SC's and ST's
View Answer
Q54. | A bill for alteration of boundaries of states shall not be introduced in the Parliament without the recommendation of - |
| 1) | Supreme Court |
2) | The presiding officers of both Houses of Parliament |
| 3) | President |
4) | The legislatures of the states concerned |
Answer : The legislatures of the states concerned
View Answer
Q55. | When can the Speaker exercise his right to vote in the House ? |
| 1) | Whenever he desires |
2) | Whenever the House desires |
| 3) | Only in the event of equality of votes |
4) | Whenever his party directs |
Answer : Only in the event of equality of votes
View Answer
Q56. | Where did the Supreme Court of India originally function for 8 years before shifting it to its present building ? |
| 1) | Rashtrapati Bhavan |
2) | Parliament House |
| 3) | Metcalfe House |
4) | None of these |
Answer : Parliament House
View Answer
Q57. | The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has
|
| 1) | both a real and a nominal executive |
2) | a system of collective responsibility |
| 3) | bicameral legislature |
4) | the system of judicial review |
Answer : the system of judicial review
View Answer
Q58. | Who among the following decides disputes regarding election of the President ?
|
| 1) | The Election Commission |
2) | The Parliament |
| 3) | The Supreme Court |
4) | Both Supreme Court and High Courts |
Answer : The Supreme Court
View Answer
Q59. | Under which article of the Indian Constitution, President's rule is promulgated on any State?
|
| 1) | 380 |
2) | 370 |
| 3) | 356 |
4) | 326 |
Answer : 356
View Answer
Q60. | Who can dissolve the Lok Sabha before the expiry of its normal term of five years?
|
| 1) | The Prime Minister |
2) | The President |
| 3) | The President on the recommendation of the Speaker |
4) | The President on the recommendation of the Prime Minister |
Answer : The President on the recommendation of the Prime Minister
View Answer