General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | Which of the following is recognises by the Constitution of India ? |
| 1) | only religious minorities |
2) | only linguistic minorities |
| 3) | religious and linguistic minorities |
4) | religious, linguistic and ethnic minorities |
Answer : religious and linguistic minorities
View Answer
Q32. | Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection Act ?
|
| 1) | Second Schedule |
2) | Fifth Schedule |
| 3) | Eighth Schedule |
4) | Tenth Schedule |
Answer : Tenth Schedule
View Answer
Q33. | Which of the following are/is stated in the Constitution of India? 1. The President shall not be a member of either House of Parliament 2. The Parliament shall consist of the President and two Houses |
| 1) | Neither 1 nor 2 |
2) | 1 alone |
| 3) | 2 alone |
4) | Both 1 and 2 |
Answer : Both 1 and 2
View Answer
Q34. | If the Prime Minister of India belonged to the Upper House of Parliament - |
| 1) | he will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion
|
2) | he will not be able to speak on the budget in the Lower House |
| 3) | he can make statements only in the Upper House |
4) | he has to become a member of the Lower House within six months after being sworn in as the Prime Minister
|
Answer : he will not be able to vote in his favour in the event of a no-confidence motion
View Answer
Q35. | Which one of the following is part of the electoral college for the President but does not forum for his impeachment ?
|
| 1) | Lok Sabha |
2) | Rajya Sabha |
| 3) | State Legislative Councils |
4) | State Legislative Assemblies |
Answer : State Legislative Assemblies
View Answer
Q36. | Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention ? |
| 1) | The Finance Minister is to be a Member of the Lower House |
2) | The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House |
| 3) | All the parts of India are to be represented in the Councils of Ministers |
4) | In the event of both the President and the' Vice-President demitting office simultaneously before the end of the tenure the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the Presiden |
Answer : The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
View Answer
Q37. | Article 156 of the Constitution of India provides that a Governor shall hold office for a term of five year from the date on which he enters upon his office. Which of the following can be deduced from this? 1. No Governor can be removed from office till the completion of his term 2. No Governor can continue in office beyond a period of five years
|
| 1) | 1 only |
2) | 2 only |
| 3) | Both 1 and 2 |
4) | Neither 1 nor 2 |
Answer : Neither 1 nor 2
View Answer
Q38. | Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislature of not less than one-half of the states? 1. Election of the President 2. Representation of states in Parliament 3. Any of the Lists in the 7th Schedule 4. Abolition of the Legislature Council of a State |
| 1) | 1, 2 and 3 |
2) | 1, 2 and 4 |
| 3) | 1, 3 and 4 |
4) | 2, 3 and 4 |
Answer : 1, 2 and 3
View Answer
Q39. | Which of the following is/are extra-constitutional and extralegal device(s) for securing cooperation and coordination between the States in India? 1. The National Development Council 2. The Governor's Conference 3. Zonal Councils 4. Inter-State Council |
| 1) | 1 and 2 |
2) | 3 and 4 |
| 3) | 4 only |
4) | 1,3 and 4 |
Answer : 1 and 2
View Answer
Q40. | With reference to Indian Parliament, which one of the following is not correct ?
|
| 1) | No Money Bill can be introduced except on the recommendation of the President |
2) | The Appropriation Bill must be passed by both the Houses of Parliament before it can be enacted into law |
| 3) | Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
|
4) | No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund of India except under the appropriation made by the Appropriation Act
|
Answer : Finance Bill is required for proposing new taxes but no another Bill/Act is required for making changes in the rates of taxes which are already under operation
View Answer