Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
What is the total numbers of  3-digit numbers  which are completely divisible  by 6 ?
1) 140 2) 150
3) 152 4) 159
5)None of these
Answer : 150
Explanation :
The 3-digit number divisible by 6 are : 102, 108, 114,... , 996
It is an A.P. series where  a = 102, d = 6 and l = 996
Let, the number of terms be n. Then tn = 996.
or a + (n - 1) d = 996
or 102 + (n - 1) x 6 = 996
or 6 x (n - 1) = 894
or (n - 1) = 149
or n = 150
So, number of terms = 150.
View Answer

Q12.
If the number 653 xy is divisible by 90, then (x + y) = ?
1) 2 2) 3
3) 4 4) 6
5)None of these
Answer : 4
Explanation :
90 = 10 x 9
Clearly, 653xy is divisible by 10, so y = 0
Now, 653x0 is divisible by 9.
So, (6 + 5 + 3 + x + 0) = (14 + x) is divisible by 9. So, x = 4.
Hence, (x + y) = (4 + 0) = 4.
View Answer

Q13.
If n is a natural number, then (6n2 + 6n) is always divisible by: 
1) 6 only 2) 6 and 12 both
3) 12 only 4) by 18 only
5)None of these
Answer : 6 and 12 both
Explanation : (6n2 + 6n) = 6n (n + 1), which is always divisible by 6 and 12 both, since n(n + 1) is always even.
View Answer

Q14.
What would be the unit digit of the following expressions.
(123)125 + (234) 127 = ?
1) 4 2) 6
3) 7 4) 9
5)None of these
Answer : 7
Explanation : We know that, any digit multiply four times, that product's unit digit will be same digit.
So,125/4 =31 quotient and 1 reminder and 127/4 = 31 divisor and 3 reminder.
Now, (123)1 + (234)3 = 3 + 4 = 7
View Answer

Q15.
A number, when divided by 135, the reminder is 45. If the same number is divided by 27, what would be the reminder ? 
1) 15 2) 18
3) 21 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 18
Explanation : We know that, Dividend = (Divisor x Quotient) + Reminder.
So, Dividend = (135 x Quotient) + 45
Or Dividend = [ (27 x 5 x Quotient )+ (27 x 1 +18)]
When above Dividend is divided by 27, 18 will be reminder.

Short-Cut Method:

If the second divisor is a factor of the first divisor, then you just divide the second divisor with reminder.

i.e.   (R1/d2) = R2
View Answer

Q16.
What is the sum of two consecutive even numbers, the difference of whose squares is 84 ?
1) 24 2) 38
3) 42 4) 48
5)Non of these
Answer : 38
Explanation :
Let, the numbers be x and x + 2.
Then, (x + 2)2 - x2 = 84
or 4x + 4 = 84    or  4x = 80
or x = 20. The required sum = x + (x + 2) = 2x + 2 = 42.
View Answer

Q17.
A number consists of 3 digits whose sum is 10. The middle digit is equal to the sum of the other two and the number will be increased by 99 if its digits are reversed. What is the number ?
1) 235 2) 253
3) 273 4) 352
5)None of these
Answer : 253
Explanation :
Let, the middle digit be x.
Then, 2x = 10 or x = 5. So, the number is either 253 or 352.
Since the number increases on reversing the digits, so the hundred's digits is smaller than the unit's digit.
Hence, required number = 253.
View Answer

Q18.
A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. What is the number ?
1) 18 2) 24
3) 42 4) 81
5)None of these
Answer : 24
Explanation :
Let, the ten's and unit digit be x and y respectively.
So, xy = 8 and the number be 10x+y
When 18 is added,  the number be 10x+ y +18.
Then, 10x + y + 18 = 10 y + x
or 9x - 9y = -18   x - y = - 2
 We know that (x+y)2=( x-y)2 + 4xy = (-2)2 + 4 x 8 =36
or x+y = 6
By solving we get x = 2 and  y = 4
Thus, the number is 24.
View Answer

Q19.
A number consists of two digits. If the digits interchange places and the new number is added to the original number, then the resulting number will be divisible by-
1) 3 2) 5
3) 10 4) 11
5)None of these
Answer : 11
Explanation :
Let, the ten's digit be x and unit's digit be y.
Then, number = 10x + y.
Number obtained by interchanging the digits = 10y + x.
(10x + y) + (10y + x) = 11(x + y), which is divisible by 11
View Answer

Q20.
The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2  ?
1) 4 2) 8
3) 12 4) 14
5)None of these
Answer : 8
Explanation :
Since the number is greater than the number obtained on reversing the digits, so the ten's digit is greater than the unit's digit.
Let, ten's and unit's digits be 2x and x respectively.
Then, (10 x 2x + x) - (10x + 2x) = 36   
or 9x = 36
or x = 4.
So, required difference = (2x + x) - (2x - x) = 2x = 8.
View Answer