Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
The average weight of 10 person  increases by 3 kg when a new person comes in place of one of them weighing 45 kg. What is the weight of the new person?
1) 75 Kg 2) 65 Kg
3) 80 Kg 4) 85 Kg
5)None of these
Answer : 75 Kg
Explanation :
Total increase in weight = 10×3 = 30
If x is the weight of the new person, total increase in weight = x - 45
=> 30 = x - 45
=> x = 30 + 45 = 75 kg
View Answer

Q12.
A cricketer has a certain average for 10 innings. In the eleventh innings, he scored 108 runs, therefore his average increases by 6 runs. What is his new average ?
1) 42 2) 48
3) 50 4) 52
5)None of these
Answer : 48
Explanation : Let, the average run up to 10 innings is X. 
So, total run =10X.
Now, after 11th innings ,the total run = 10X + 108 . 
The new new average =(10X + 108) /11 . So, the equation = (10X + 108) /11 =X +6 or X= 42 
View Answer

Q13.
The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:
1) 17 kg 2) 20 kg
3) 26 kg 4) 31 kg
5)None of these
Answer : 31 kg
Explanation :
Let A, B, C represent their respective weights. Then, we have:
A + B + C = (45 x 3) = 135 .... (i)
A + B = (40 x 2) = 80 .... (ii)
B + C = (43 x 2) = 86 ....(iii)
Adding (ii) and (iii), we get: A + 2B + C = 166 .... (iv)
Subtracting (i) from (iv), we get : B = 31.
B's weight = 31 kg.
View Answer

Q14.
The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:
1) 3500 2) 4000
3) 4050 4) 5000
5)None of these
Answer : 4000
Explanation :
Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:
P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)
Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)
P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)
Adding (i), (ii) and (iii), we get:  2(P + Q + R) = 33000  or   P + Q + R = 16500 .... (iv)
Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.
P's monthly income = Rs. 4000.
View Answer

Q15.
The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:
1) 3500 2) 4000
3) 4050 4) 5000
5)None of these
Answer : 4000
Explanation :
Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:
P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)
Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)
P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)
Adding (i), (ii) and (iii), we get:  2(P + Q + R) = 33000  or   P + Q + R = 16500 .... (iv)
Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.
P's monthly income = Rs. 4000.
View Answer

Q16.
The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team ?

1) 23 years 2) 24 years
3) 25 years 4) 30 years
5)None of these
Answer : 23 years
Explanation :
        Let the average age of the whole team by x years.
Then,11x - (26 + 29) = 9(x -1)
or 11x - 9x = 46
or 2x = 46
or x = 23.
So, average age of the team is 23 years.

View Answer

Q17.
The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person ?
1) 76 kg 2) 76.5 kg
3) 85 kg 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 85 kg
Explanation :
Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.
So,weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.
View Answer

Q18.
The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:
1) 35 years 2) 40 years
3) 50 years 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 40 years
Explanation :
Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 x 3 + 3 x 3) years = 90 years.
Sum of the present ages of wife and child = (20 x 2 + 5 x 2) years = 50 years.
Husband's present age = (90 - 50) years = 40 years.
View Answer

Q19.
A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th innings he scores 96 runs, there by  increasing his average  by 5 runs. What is his average after 13th innings ?
1) 34 2) 31
3) 36 4) 32
5)None of these
Answer : 36
Explanation :
Let the batsman’s average runs up to 12th innings was x.
Total run = 12 x.
Now total run up to 13th innings = (12 x + 96)
        According to equation = (12 x + 96)/13 = x + 5  or x = 31. 
So, after 13th innings average will be 31 + 5 = 36.

Shortcut Method :
96 - (135) + 5 = 36 
View Answer

Q20.
The average salary of workers of a Factory  is Rs.6000. While the average salary of 150 technician is Rs.12000 and that of the non-technician is Rs. 3750/-. Find the total member of the Factory. 
 
1) 500 2) 600
3) 550 4) 480
5)None of these
Answer : 550
Explanation :
By alligantion method :
12000 3750

  6000
6000 - 3750 = 2250 12000 - 6000 = 6000
So, final ratio = 2250 : 6000 = 3 : 8 
So,total number of employees = (150/3) x 11 = 550
View Answer