Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days. In how many days 15 men and 20 boys can do the same work ? 
1) 4 days 2) 5 days
3) 6 days 4) 7 days
5)None of these
Answer : 4 days
Explanation :
View Answer

Q12.
10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work ?
1) 3 2) 5
3) 7 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 7
Explanation :


View Answer

Q13.
A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it ?
1) 8 hours 2) 10 hours
3) 12 hours 4) 24 hours
5)None of these
Answer : 12 hours
Explanation :
View Answer

Q14.
Alok alone can do a piece of work in 6 days and Barun alone in 8 days. Alok and Barun undertook to do it for Rs. 3200. With the help of Chinmay, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to Chinmay ?
1) Rs. 375 2) Rs. 400
3) Rs. 600 4) Rs. 800
5)None of these
Answer : Rs. 400
Explanation :
View Answer

Q15.
Twelve men complete a work in 9 days. After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work ?
1) 2 days 2) 3 days
3) 4 days 4) 5 days
5)None of these
Answer : 2 days
Explanation : Given, 12 men complete a work in 9 days.
After they have worked for 6 days, remaning days for work = 9 - 6 = 3 days
So, now 12 men can do the work in 3 days .
or 1 men can dothe the work in 12 x 3 = 36 days 
or 12 + 6 = 18 men can do the same work in = 36 /18 = 2 days

View Answer

Q16.
A certain number of men can to finish a work in 30 days. If 20 men leave the the work , the work would taken 15 days more. How many men are there originally ?
1) 40 2) 48
3) 50 4) 60
5)None of these
Answer : 60
Explanation : First Method:

Let,  there are 'x' men originally.
'x' men can do a work in 30 days.
or 1 man can do the same work in = 30x days   -------- (1)
Now, 20 men leave .
So, (x-20) men can do the work in (30+15) = 45 days ------ (2)
or 1 man can do the same work in = 45 (x-20) days. 
Therefore, 45 (x-20) = 30x  or 45x - 900 = 30x  or x =  60 men

SHORT-CUT METHOD:
 (60 x 30 ) / (40 x 45 ) = 60  
i.e [People (join/left) x Final numbers of days ] / different numbers of days = Original Strength

  
View Answer

Q17.
A is thrice as good as workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in:
1) 20 days 2) 22 .5 days
3) 25 days 4) 30 days
5)None of these
Answer : 22 .5 days
Explanation :
Ratio of times taken by A and B = 1 : 3.
The time difference is (3 - 1) 2 days while B take 3 days and A takes 1 day.
If difference of time is 2 days, B takes 3 days.
If difference of time is 60 days, B takes (3/2)  x 60 = 90 days.
So, A takes 30 days to do the work.
A and B together can do the work in  = (30x90)/(30+90) = 22 .5 days
View Answer

Q18.
A fort is provisioned for 32 days for some soldier. After 4 days, a reinforcement of 150 soldiers arrived & the food will now last for 21 days only. How many soldiers were there in the fort in the begining ? 
1) 350 2) 400
3) 450 4) 420
5)None of these
Answer : 450
Explanation :
Shortcut Methods :

 [(People (Join/Left) x Final Numbers of days)]/ Dffrence in days = Original Strength

 i.e. (150 x 21) /(28 - 21) = 450 soldiers
View Answer

Q19.
Ramesh is thrice as good a workman as Bipin, and is therefore able to finish a piece of work in 40 days less than Bipin. Find the time in which they can do it working together. 

1) 14 days 2) 15 days
3) 16 days 4) 25 days
5)None of these
Answer : 15 days
Explanation :
. Let Ramesh can finish a work x days.
So, Bipin can finish the same work in 3x days.
According to equation (3x - x) = 40 days 
or x = 20 days. 
So, Ramesh can do the work in 20 days and Bipin can do the same work in 3 20 = 60 days.
If they work together day will be taken by them = (20 x 60) /(20+60) = 15days 
View Answer

Q20.
A and B can do a piece of work in 10 days and A alone can do it in 15 days. In how many days can B alone do it.
1) 30 days 2) 32 days
3) 21 days 4) 24 days
5)None of these
Answer : 30 days
Explanation :
 A and B can do a piece of in 1 day =1/10 parts.
while A can do it in 1 day = 1/15 parts.
Hence, B can do alone in ( 10 x 15)/( 15-10) = 30 days.
View Answer