Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then what is the second number ?
1) 20 2) 30
3) 48 4) 58
5)None of these
Answer : 30
Explanation :
View Answer

Q12.
The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then what is the second number ?
1) 20 2) 30
3) 48 4) 58
5)None of these
Answer : 30
Explanation :
View Answer

Q13.
If A: B  = 5 : 6  and  B : C = 4: 5 , then A: C  is equal to - 
1) 2:3 2) 4:5
3) 3:4 4) 6:7
5)None of these
Answer : 2:3
Explanation : Given, 
View Answer

Q14.
Salaries of A and B are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is B's salary ?
1) Rs.17,000 2) Rs.20,000
3) Rs.25,500 4) Rs.38,000
5)None of these
Answer : Rs.38,000
Explanation :
View Answer

Q15.
In a mixture of 60 liters, the ratio of milk and water 2 : 1. How many liters of water must  be added in to the mixture so that the ratio became 1 : 2 ?
1) 20 litres 2) 30 litres
3) 40 litres 4) 60 litres
5)None of these
Answer : 60 litres
Explanation :
View Answer

Q16.
Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. What is the ratio of the two numbers ?
1) 2 : 5 2) 3 : 5
3) 4 : 5 4) 6 : 7
5)None of these
Answer : 4 : 5
Explanation :
View Answer

Q17.
The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio ?

1) 8 : 9 2) 17 : 18
3) 21 : 22 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : 21 : 22
Explanation : To find out the new ratio, we take

View Answer

Q18.
The monthly income of Mohan and suresh are in the ratio of 6:5 and their monthly expenditures are in the ratio of 11:8. If each of them saves Rs. 5,200 per month, then what is the diffrence in the monthly incomes of Mohan and Suresh ?
1) Rs.750 2) Rs.2,250
3) Rs.6,000 4) Rs.8,250
5)Rs. 11,250
Answer : Rs.2,250
View Answer

Q19.
A sum of money is to be distributed among A, B, C, in the proportion of 5 : 2 : 4 . If C gets Rs. 600 less than A, what is B's share ?
1) Rs. 400 2) Rs. 800
3) Rs. 1200 4) Rs.1000
5)None of these
Answer : Rs. 1200
Explanation :
Let the shares of A, B and C  be Rs. 5x, Rs. 2x and  Rs. 4x   respectively.
Then, 5x - 4x = 600
or x = 600.
B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 600) = Rs. 1200.
View Answer

Q20.
A and B together have Rs. 1200. If the ratio of A's amount to B's amount is 3:5 , how much amount does B have?

1) Rs. 250 2) Rs. 450
3) Rs. 600 4) Rs. 750
5)None of these
Answer : Rs. 750
Explanation :
Let the ratio of A and B be 3x and 5x respectively.
Or 3x + 5x = 1200
Or 8x = 1200  x = 150
So, 5x= 5 150 =750
View Answer