Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q171.
Three-fourth of two-third of 240 is added to two-third of a number, the resultant number is 360. What is value of the original number ?
1) 180 2) 240
3) 320 4) 360
5)None of these
Answer : 360
Explanation : Given , 3/4 x 2/3 x 240 +2x/3 = 360
or 120 + 2x/3 = 360
or x = 360
View Answer

Q172.
The difference between simple interest and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. What is The sum (in Rs.) ?
1) 625 2) 630
3) 640 4) 650
5)None of these
Answer : 625
Explanation : Short -Cut Method:

Difference X (100)2/ R


View Answer

Q173.
A motorboat went down the river for 14 km and then up the river for 9 km. It took a total of 5 hours for the entire journey. What is the speed of the river flow if the speed of the boat in still water is 5 km/hr ?
1) 1 km/hr. 2) 1.5 km/hr.
3) 2 km/hr. 4) 3 km/hr.
5)None of these
Answer : 1.5 km/hr.
Explanation :
Let, the speed of the stream be x km/hr.
Then, upward speed =(5- x)km/hr.
downward speed = (5 + x) km/hr.
So, (15/5+x) + (9/5-x) = 5
or x = 2 km/hr
View Answer

Q174.
A motorboat whose speed in still water is 10 km/h went 91 km downstream and then returned to its starting point. What is the speed of the river flow if the round trip took a total of 20 hours ?
1) 3 km/hr. 2) 4 km/hr.
3) 6 km/hr. 4) 8 km/hr
5)None of these
Answer : 3 km/hr.
Explanation :
Let, the speed of the stream be x km/hr.
Then, (91/10-x) + (91/10+x) = 20
or x = 3 km./hr
View Answer

Q175.
A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hour. It is also known that he can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. Find the speed of the man in still water ?
1) 4 km/hr 2) 6 km/hr
3) 8 km/hr 4) 12 km/hr.
5)None of these
Answer : 8 km/hr
Explanation :
Let, the speed of the man in still water be x km/hr and speed of the stream be y km/hr, then
(30/x-y) + (44/x+y) = 10   ......... (i)
(40/x-y) + (55/x+y) = 13 ........ (ii)
Solving equation. (I) and (II), we get  x = 8 km/hr y = 3 km/hr

View Answer

Q176.
A shopkeeper wants to buy 600 kg watermelon,contain 99% water. On the way of shipping due to dehydration ,it contain only 98% water when it reaches at the destination. What is the present mass of the watermelon ?
1) 294 kg 2) 300 kg
3) 494 kg 4) 588 kg
5)None of these
Answer : 300 kg
Explanation : Given, Original weight watermelon is 600 kg . 
99% water i.e. 600X99/100= 594 kg and 6 kg non-water substance.
After, dehydration, now 98% water in new content.
But non-water substance remain constant. In the new content, water contain 2% and non-water contain 98%.
So, 2% = 6kg.
Or 98% = (6/2) X 98 =294 kg.
Therefore, present mass = 294+6= 300kg.
View Answer

Q177.
What is four-digit largest number which when divided by 4, 5 , 6, 8 and 12 leaves reminder is  zero in each case ? 
1) 9936 2) 9950
3) 9960 4) 9990
5)None of these
Answer : 9960
Explanation : The L.C.M of 4, 5 , 6, 8 and 12  is 120. 
The four-digit largest number is 9999.
Then, if 9999 is divided by 120, reminder is 39.
So, the require number = 9999 - 39 = 9960.
View Answer

Q178.
A rectangular size floor has 240 feet length and 200 feet wide. How many largest square size marbels slabs are require to pave ,so that no waste of slabs in the paving ?
1) 24 2) 25
3) 30 4) 36
5)None of these
Answer : 30
Explanation : The H.C.F of 240 and 200 is 40.
Area of the floor = (240 X 200) square feet and area of the slab is (40X40) square feet.
So, Numbers of slabs require = (240 X 200)/(40X40) = 30.

View Answer

Q179.
A worker has paid Rs.4320 if he works for all day but he has paid Rs.2520 due to some days of absent in a month.How many days he was absent ?
1) 2 days 2) 3 days
3) 4 days 4) 5 days
5)None of these
Answer : 5 days
Explanation : The H.C.F of 4320 and 2520 is 360.
So, 4320/360 = 12 days and 2520/360 = 7 days
Thus, numbers of he absent =12-7=5 days.
View Answer

Q180.
There are 480 students in a class, consists of boys and girls, appearing in an examination. 85% of girls and 70% of boys pass in that examination. How many boys pass in the examination, if over all 75% of the students pass in that examinations ?
1) 224 2) 216
3) 236 4) 244
5)None of these
Answer : 224
Explanation : Let, boys are x. So, girls are (480 -x).
Then, 70x/100 + 85(480 -x)/100 = 480 (75/100)
or (70x + 408,00 - 85x) = 36,000
or -15x = -4800
or x =320
So, boys pass = 320 X 70/100 = 224
View Answer