All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
How many such pairs of letters are there in the word "ENGLULFED" each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : More than three
Explanation :
Pairs of letters are :
E - G, D - E, D - F, E - F, L - N
View Answer

Q12.
How many meaningful English words can be formed with the letters UOT, using each letter only once in each word ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : One
Explanation : The word is : OUT
View Answer

Q13.
The positions of the first and the sixth digits in the number 5109238674 are interchanged. Second and the seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be third digit from the right end after the rearrangement ?
1) 9 2) 0
3) 6 4) 3
5)Nonew of these
Answer : 0
Explanation :
2; 5109238674 - 3867451092
In rearrangement 3rd digit from the right end is '0'.
View Answer

Q14.
How many such pairs of letters are there in the word "COMPUTERS" each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets ?

1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : More than three
Explanation :
5; C  O  M  P  U  T  E  R  S
M - R, M - S, R - S, R - T, R - U and T - U

View Answer

Q15.
How many such letters are there in the word ORIENTAL each of which is as far away from the beginning of the word as when they are arranged in alphabetical order ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation :
The arrange is    O R I E N T A L
                        A  E I L N O R T

View Answer

Q16.
How many such pairs of letters are there in the word DECORATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Three
Explanation : Pairs of letters are : D- E, A-E, R -T
View Answer

Q17.
If it is possible to make a meaningful word with the second, the seventh, the ninth and the eleventh letters of the word ORGANISATION, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be formed, give 'X' as the answer and if more than one such words can be made, give answer as 'M'.
1) S 2) R
3) T 4) X
5)M
Answer : R
Explanation :
R, S, T, O
There is only one word formed - SORT
So, the third letter should be ‘R’.
View Answer

Q18.
If it is possible to make a meaningful word with the first, third, seventh and ninth letters of the word SEPARATION, which of the following will be the third letter of that word ?  If no such word can be made, give 'X' as your answer and if more than one such words can be made, give 'M' as your answer.
1) T 2) P
3) X 4) O
5)M
Answer : M
Explanation :
S, P, T, O
So, the words are : STOP, SPOT, POST
View Answer

Q19.
How many such pairs of letters are there in the word EXPERIMENT each of which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?

1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation : Pairs are P - R, , N - R
View Answer

Q20.
How many three letter meaningful English words can be formed from the word NOTE beginning with 'T' and without repeating any letter ?
1) Three 2) One
3) Two 4) None
5)None of these
Answer : Three
Explanation : The words so formed are TON, TOE, TEN
View Answer