All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Direction : Select the related work/ figure from the given alternative.

EGI : JLO : : PRT : ?
1) AYW 2) WYA
3) YWA 4) VXA
5)VXZ
Answer : VXA
Explanation :
EGI forms a sequence of alternate letters, while in JLO, the first two letters are consecutive and there is a gap of two letters between second and third letters. 
Similarly PRT forms a sequence of alternate letters. The group having properties similar to JLO is VXA.
View Answer

Q12.
Direction : Select the related work/ figure from the given alternative.

NFK : PHM : : AXH : ?
1) BYI 2) ZWG
3) CZJ 4) DAK
5)YVF
Answer : CZJ
Explanation : Sol. Each letter of the first group is moved two steps forward to obtain the corresponding letter of the second group. A similar relationship will exist between the third and the fourth groups.
View Answer

Q13.
If ‘Shoes’ is related to ‘Leather’ in the same way as ‘Rubber’ is related to - .
1) Plastic 2) Polythene
3) Latex 4) Chappal
5)None of these
Answer : Latex
Explanation : ‘Leather’ is a raw material used to make ‘Shoes’. Similarly, ‘Rubber’ is made using ‘Latex’ as raw material. Therefore, our answer is (3).
View Answer

Q14.
‘Dearth’ is related to ‘Scarcity’ in the same way as ‘Substitute’ is related to - .
1) Replace 2) Rumor
3) Destroy 4) Assume
5)None of these
Answer : Replace
Explanation :
‘Scarcity’ is synonym of ‘Dearth’. In the same way ‘Replace’ is a word nearest in meaning to the word ‘Substitute’. Therefore, our answer is (1).
View Answer

Q15.
If ‘Hate’ is related to ‘Love’ in the same way as ‘ Create’ is related to - .
1) Make 2) Build
3) Destroy 4) ruin
5)Renovate
Answer : Destroy
Explanation :
‘Love’ is just opposite of ‘Hate’. So the word opposite in meaning to ‘Create’ is ‘Destroy’. Therefore, our answer is (3).

View Answer

Q16.
If ‘Numismatic’ is related to ‘Coin’ in the same way as ‘Paleontology’ is related to - .
1) Earth 2) Soil
3) Fossils 4) Stones
5)None of these
Answer : Fossils
Explanation : Study of ‘Coin’ is known as ‘Numismatic’. ‘Paleontology' is the science dealing with study of history of mankind with the help of ‘Fossils’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q17.
If ‘Melt’ is related to ‘Liquid’ in the same way as ‘ Freeze’ is related to - .
1) Ice 2) Crystal
3) Water 4) Cubes
5)None of these
Answer : Ice
Explanation :
The term ‘Melt’ is associated with ‘Liquid’ because after melting the ice, we obtain liquid. Similarly the state of ‘Water’ after freezing is ‘Ice’. Hence, our answer is (1).

View Answer

Q18.
If ‘Sailor’ is related to ‘Ship’ in the same way as ‘Lawyer’ is related to - .
1) Law 2) Court
3) Legal 4) Police station
5)None of these
Answer : Court
Explanation : The plac eof the work of ‘Sailor’ is ‘Ship’. Similarly the place where ‘Lawyer’ works in ‘Court’. So, our answer is (2).
View Answer

Q19.
If ‘Page’ is related to ‘Book’ in the same way as ‘Leaf' is related to -- .
1) Root 2) Green
3) Tree 4) Forest
5)None of these
Answer : Tree
Explanation : ‘Page’ is the part of the ‘Book’ and in the same way as we see that ‘Leaf’ is a part of ‘Tree’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q20.
‘Doctor’ is related to ‘Stethoscope’ in the same way as ‘Painter’ is related to -----.

1) Painting 2) Brush
3) Exhibition 4) Art
5)None of these
Answer : Brush
Explanation : ‘Stethoscope’ is used by a ‘Doctor’ as tool to perform his work. Similarly, a ‘Painter’ uses a ‘Brush’ as a tool to perform his work. Hence, our answer is (2).
View Answer