All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) 62 2) 42
3) 152 4) 110
5)156
Answer : 110
Explanation : 110 is the only number which is divisible by 10.
View Answer

Q12.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) Producer 2) Director
3) Investor 4) Financier
5)Entrepreneur
Answer : Director
Explanation : All except director spend money.
View Answer

Q13.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) Chariot 2) Car
3) Bus 4) Wagon
5)Sledge
Answer : Sledge
Explanation :  All except sledge have wheels.
View Answer

Q14.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) EWZQ 2) OSLS
3) GFKD 4) VSPM
5)QBTV
Answer : OSLS
Explanation : Except (2), No letter is repeated in any other group.
View Answer

Q15.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) TAN 2) RAE
3) UCT 4) AWS
5)YSX
Answer : YSX
Explanation : Except (5), in all others a meaningful word can be formed by the letters.
View Answer

Q16.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) BEH 2) ILO
3) NQT 4) GHK
5)RUX
Answer : GHK
Explanation : Except (4), in all other groups there are 2 letters in the alphabet in between the 1st and the 2nd letter and the 2nd and the 3rd letter.
View Answer

Q17.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) TYN 2) BFD
3) MQO 4) LPN
5)QUS
Answer : TYN
Explanation :  Except (1) in all other options there are three alternate letters.
View Answer

Q18.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) NOOP 2) HIIJ
3) PQQR 4) UVVX
5)XYYZ
Answer : UVVX
Explanation : Except (4), all other groups contain three consecutive letters with second letter repeated twice.
View Answer

Q19.
Three of the following four are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

1) Needle 2) Screw
3) Nail 4) Hammer
5)None of these
Answer : Hammer
Explanation :
All others have on pointed end except ‘Hammer’.

View Answer

Q20.
Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) Cut 2) Divide
3) Share 4) Assemble
5)None of these
Answer : Assemble
Explanation : All others are refers to separation except ‘Assemble’.
View Answer