Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Induction type instruments can be used is -
|
| 1) | DC circuit only |
2) | AC circuit only |
| 3) | Both AC and DC circuits |
4) | Niether AC nor DC circui |
| 5) | None of these |
Answer : AC circuit only
View Answer
Q12. | What is the power in the given circuit ?
|
| 1) | 3.92 kW |
2) | 28.6 W |
| 3) | 2.80 W |
4) | 9.8 W |
| 5) | None of these |
Answer : 9.8 W
View Answer
Q13. | In the electrical network shown in the figure, the potential difference across 3 resistance will be : |
| 1) | 12 V |
2) | 2.4 V |
| 3) | 24 V |
4) | 36 V |
| 5) | None of these |
Answer : 24 V
View Answer
Q14. | In the circuit shown in figure the reading of ammeter A is - |
| 1) | 0.2 A |
2) | 0.4 A |
| 3) | 0.6 A |
4) | 0.8 A |
| 5) | None of these |
Answer : 0.6 A
View Answer
Q15. | An 8 V power source is charging a capacitor. How many volts will be across the capacitor at the second time constant ? |
| 1) | 1 volt |
2) | 3 volts |
| 3) | 5 volts |
4) | 7 volts |
| 5) | None of these |
Answer : 7 volts
View Answer
Q16. | Which of the following material used between the plates of a capacitor ? |
| 1) | insulation material |
2) | dielectric material |
| 3) | separation material |
4) | plate-divider material |
| 5) | None of these |
Answer : dielectric material
View Answer
Q17. | When a circuit consists of a capacitor and a resistor in series with a voltage source, and the voltage across the resistor is zero, then the capacitor is - |
| 1) | charging |
2) | discharging |
| 3) | fully charged |
4) | fully discharged |
| 5) | None of these |
Answer : fully charged
View Answer
Q18. | Which material has the highest dielectric strength ? |
| 1) | Air |
2) | Paper |
| 3) | Mica |
4) | Oil |
| 5) | None of these |
Answer : Mica
View Answer
Q19. | What is the impedance of this circuit ? |
| 1) | 1902 |
2) | 2098 |
| 3) | 1808 |
4) | 1498 |
| 5) | None of these |
Answer : 2098
View Answer
Q20. | What is the capacitance of the circuit shown in the given circuit ?
|
| 1) | 0.066 F |
2) | 0.9 F |
| 3) | 65.97 pF |
4) | 900 pF |
| 5) | None of these |
Answer : 0.066 F
View Answer