Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q21. | If an open capacitor is checked with an ohmmeter, the needle will - |
| 1) | stay on zero |
2) | stay on infinity |
| 3) | move from zero to infinity |
4) | move from infinity to zero |
| 5) | None of these |
Answer : stay on infinity
View Answer
Q22. | What is the circuit when a resistor and an output capacitor form a series circuit with a square wave applied ? |
| 1) | an integrator |
2) | a differentiator |
| 3) | a multiplier |
4) | a divider |
| 5) | None of these |
Answer : an integrator
View Answer
Q23. | Which of the following is considered as a capacitor's rate of charge ? |
| 1) | magnetic |
2) | a current block |
| 3) | linear |
4) | exponential |
| 5) | None of these |
Answer : exponential
View Answer
Q24. | What is the total capacitance ?
|
| 1) | 4 F |
2) | 12 F |
| 3) | 6 F |
4) | 8 F |
| 5) | None of these |
Answer : 12 F
View Answer
Q25. | Which of the following is a feature of an SCR device ? |
| 1) | Three layers with four junctions |
2) | Three layers with two junctions |
| 3) | Four layers with three junctions |
4) | Two layers with three junctions |
| 5) | None of these |
Answer : Four layers with three junctions
View Answer
Q26. | Which of the following is used by a Zener diode ? |
| 1) | Voltage Regulation |
2) | Rectification |
| 3) | Noise Suppression |
4) | Blocking A.C |
| 5) | None of these |
Answer : Voltage Regulation
View Answer
Q27. | A power gain of 30dB is equivalent to which amplification factor ? |
| 1) | 0.001 |
2) | 1/30 |
| 3) | 30 |
4) | 1000 |
| 5) | None of these |
Answer : 1000
View Answer
Q28. | A disadvantage of a half wave rectifier is the fact that - |
| 1) | The output voltage is excessive compared to that of a full-wave rectifier |
2) | The output current is excessive compared to that of a full-wave rectifier. |
| 3) | The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier |
4) | It requires several expensive diodes, whereas a full wave rectifier requires only a single diode |
| 5) | None of these |
Answer : The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier
View Answer
Q29. | In N-type semiconductor, the minority carriers are - |
| 1) | Electrons |
2) | Protons |
| 3) | Holes |
4) | Positrons |
| 5) | None of these |
Answer : Holes
View Answer
Q30. | The VA rating of a transformer is an expression of - |
| 1) | The maximum frequency at which it can function |
2) | The type of core material it has |
| 3) | The voltage step-up or step-down ratio |
4) | The impedance transfer ratio |
| 5) | None of the above |
Answer : None of the above
View Answer