Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q101. | In case of reaction turbine, the total head at the inlet of a turbine consists of - |
| 1) | pressure energy and kinetic energy |
2) | kinetic energy only |
| 3) | pressure energy only |
4) | All of the above |
| 5) | None of these |
Answer : kinetic energy only
View Answer
Q102. | Kaplan turbine is a - |
| 1) | reaction turbine |
2) | impulse turbine |
| 3) | radial flow turbine |
4) | All of the above |
| 5) | None of the above |
Answer : reaction turbine
View Answer
Q103. | Francis turbine is a - |
| 1) | reaction turbine |
2) | impulse turbine |
| 3) | axial flow turbine |
4) | All of the above |
| 5) | None of the above |
Answer : reaction turbine
View Answer
Q104. | Pelton turbine is a -
|
| 1) | reaction turbine |
2) | radial inward flow turbine |
| 3) | impulse turbine |
4) | axial flow turbine |
| 5) | None of these |
Answer : impulse turbine
View Answer
Q105. | Draft tube is used in case of - |
| 1) | Pelton turbine |
2) | Pelton and Francis turbine |
| 3) | Kaplan and Pelton turbine |
4) | Francis and Kaplan turbine |
| 5) | None of these |
Answer : Francis and Kaplan turbine
View Answer
Q106. | The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as: |
| 1) | Rolling motion |
2) | Nosing motion |
| 3) | Lurching motion |
4) | Vibration |
| 5) | None of these |
Answer : Nosing motion
View Answer
Q107. | The practical unit of power is - |
| 1) | Joule |
2) | Ampere |
| 3) | Watt |
4) | Weber |
| 5) | None of these |
Answer : Joule
View Answer
Q108. | The possibility of negative slip in reciprocating pump is when- |
| 1) | Delivery pipe is short |
2) | Suction pipe is long |
| 3) | Pump is running at high speed |
4) | All of the above |
| 5) | None of these |
Answer : All of the above
View Answer
Q109. | A feeler gauge is used to check- |
| 1) | Radius |
2) | Screw pitch |
| 3) | Surface roughness |
4) | Unsymmetrical shape |
| 5) | Thickness of clearance |
Answer : Thickness of clearance
View Answer
Q110. | A voltage will influence current only if the circuit is: |
| 1) | insulated |
2) | closed |
| 3) | open |
4) | high resistance |
| 5) | None of these |
Answer : closed
View Answer