Engineering
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q81. | What is the total capacitance ?
|
| 1) | 4 F |
2) | 12 F |
| 3) | 6 F |
4) | 8 F |
| 5) | None of these |
Answer : 12 F
View Answer
Q82. | Which of the following is a feature of an SCR device ? |
| 1) | Three layers with four junctions |
2) | Three layers with two junctions |
| 3) | Four layers with three junctions |
4) | Two layers with three junctions |
| 5) | None of these |
Answer : Four layers with three junctions
View Answer
Q83. | Which of the following is used by a Zener diode ? |
| 1) | Voltage Regulation |
2) | Rectification |
| 3) | Noise Suppression |
4) | Blocking A.C |
| 5) | None of these |
Answer : Voltage Regulation
View Answer
Q84. | A power gain of 30dB is equivalent to which amplification factor ? |
| 1) | 0.001 |
2) | 1/30 |
| 3) | 30 |
4) | 1000 |
| 5) | None of these |
Answer : 1000
View Answer
Q85. | A disadvantage of a half wave rectifier is the fact that - |
| 1) | The output voltage is excessive compared to that of a full-wave rectifier |
2) | The output current is excessive compared to that of a full-wave rectifier. |
| 3) | The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier |
4) | It requires several expensive diodes, whereas a full wave rectifier requires only a single diode |
| 5) | None of these |
Answer : The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier
View Answer
Q86. | In N-type semiconductor, the minority carriers are - |
| 1) | Electrons |
2) | Protons |
| 3) | Holes |
4) | Positrons |
| 5) | None of these |
Answer : Holes
View Answer
Q87. | The VA rating of a transformer is an expression of - |
| 1) | The maximum frequency at which it can function |
2) | The type of core material it has |
| 3) | The voltage step-up or step-down ratio |
4) | The impedance transfer ratio |
| 5) | None of the above |
Answer : None of the above
View Answer
Q88. | When the bias in an FET stops the flow of current, the condition is called - |
| 1) | Forward breakover |
2) | Cutoff |
| 3) | Reverse bias |
4) | Pinchoff |
| 5) | Avalanche |
Answer : Pinchoff
View Answer
Q89. | The other name for beta of BJT is |
| 1) | Current amplification factor |
2) | Voltage amplification factor |
| 3) | Power amplification factor |
4) | Optimum amplification frequency |
| 5) | None of these |
Answer : Current amplification factor
View Answer
Q90. | Which of the following is not characteristic of an oscillator ? |
| 1) | Negative feedback |
2) | Good output to input coupling |
| 3) | Reasonably high transistor gain |
4) | Alternating current signal output |
| 5) | Usefulness as a signal generator |
Answer : Negative feedback
View Answer