General Knowledge for Bank PO | Bank Clerk | SSC | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk| PSUs 

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
In which of following state, Bandipur Sanctuary is located - 
1) Tamil Nadu 2) Uttar Pradesh
3) Karnataka 4) Madhya Pradesh
5)None of these
Answer : Karnataka
View Answer

Q12.
Which of the following is called the largest irrigation canal of India ?
1) Yamuna canal 2) Sirhind canal
3) Upper Bari Doab canal 4) Indira Gandhi canal
5)None of these
Answer : Indira Gandhi canal
View Answer

Q13.
Which one of the following pairs is correctly matched ?
1) Haldia : Orissa 2) Jamnagar : Maharashtra
3) Numaligarh : Gujarat 4) Panangudi : Tamil Nadu
5)None of these
Answer : Panangudi : Tamil Nadu
View Answer

Q14.
Which is the only continent through which all three main latitude lines – Equator, Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn – passes ?
1) Asia 2) Africa
3) Europe 4) South America
5)None of these
Answer : Africa
View Answer

Q15.
Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet ?
1) Anaimalai Hills 2) Cardamom Hills
3) Nilgiri Hills 4) Shevoroy Hills
5)None of these
Answer : Nilgiri Hills
View Answer

Q16.
Which one of the following Indian rivers forms as estuary ?
1) Godavari 2) Kaveri
3) Tapti 4) Mahanadi
5)None of these
Answer : Tapti
View Answer

Q17.
In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ? 
1) Gujarat 2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 4) Andhra Pradesh
5)None of these
Answer : Rajasthan
View Answer

Q18.
Which one among the following states has the maximum numbers of National Parks?
1) Andaman and Nicobar Islands 2) Arunachal Pradesh
3) Assam 4) Madhya Pradesh
5)Rajasthan
Answer : Assam
View Answer

Q19.
Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II

  Geographic Feature      Country 

A) Great Victoria Desert    (1) Australia
B) Grand Canyon            (2) Canada
C) Lake Winnipeg            (3) New Zealand
D) Southern Alps            (4) USA
Code :
               A            B          C           D
1)   1             2           4           3
2)   1             4           2           3
3)   3             2           4           1
4)   3             4           2           1
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 2
View Answer

Q20.
Ozone layer in atmosphere 
1) Produces rain 2) Produces pollution
3) Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation 4) Produces oxygen in the atmosphere
5)None of these
Answer : Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation
View Answer