General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q31. | Which two of the following taxes are indirect taxes ? |
| 1) | sales-tax and income-tax |
2) | income tax and wealth tax |
| 3) | sales tax and excise duty |
4) | Income tax and excise duty |
Answer : sales tax and excise duty
View Answer
Q32. | Which of the following is not one of the features of India's economic planning ? |
| 1) | Limited Centralisation |
2) | Planning of imperative nature |
| 3) | Democratic Solution |
4) | Planning of imperative nature |
Answer : Planning of imperative nature
View Answer
Q33. | Which of the following means Deficit Financing ?
|
| 1) | Government expenditure minus revenue receipts |
2) | Government expenditure minus borrowing |
| 3) | Budget deficit minus borrowing and liabilities |
4) | Budget deficit |
Answer : Government expenditure minus revenue receipts
View Answer
Q34. | Which of the following is the best expressions of Fiscal deficit in the budget ? |
| 1) | Revenue deficit plus the net borrowings of the government |
2) | Budgetary deficit plus the net borrowings of the government |
| 3) | capital deficit plus revenue deficit |
4) | primary deficit minus capital deficit |
Answer : Budgetary deficit plus the net borrowings of the government
View Answer
Q35. | Which of the following is not an objective of the monetary policy of the RBI ? |
| 1) | Direct credit in desirable direction |
2) | Boost economic development |
| 3) | Ensure social justice |
4) | Control inflationary pressure |
Answer : Ensure social justice
View Answer
Q36. | The situation with increasing unemployment and inflation is termed as - |
| 1) | hyperinflation |
2) | galloping inflation |
| 3) | stagflation |
4) | reflation |
Answer : stagflation
View Answer
Q37. | Gross domestic capital formation is defined as
|
| 1) | net addition to stock after depreciation |
2) | production exceeding demand |
| 3) | expenditure incurred on physical assets only |
4) | flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock |
Answer : net addition to stock after depreciation
View Answer
Q38. | Devaluation of a currency means
|
| 1) | permitting the currency to seek its worth in the international market |
2) | fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-determined currencies |
| 3) | fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading partners
|
4) | reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies |
Answer : reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
View Answer
Q39. | Inflation in India is measured on which of the following indexes/ indicators ? |
| 1) | Consumer Price Index (CPI) |
2) | Wholesale Price Index (WPI) |
| 3) | Cost of Living Index (COLI) |
4) | Gross Domestic Product (GDP) |
Answer : Wholesale Price Index (WPI)
View Answer
Q40. | The RBI issues currency notes under the - |
| 1) | Fixed Fiduciary System |
2) | Maximum Fiduciary System |
| 3) | Fixed Minimum Reserve System |
4) | Proportional Reserve System |
Answer : Proportional Reserve System
View Answer