General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q11. | Which of the following is not one of the features of India's economic planning ? |
| 1) | Limited Centralisation |
2) | Planning of imperative nature |
| 3) | Democratic Solution |
4) | Planning of imperative nature |
| 5) | None of these |
Answer : Planning of imperative nature
View Answer
Q12. | Which one of the following is not a source of the tax revenue in Indian States ? |
| 1) | Land Revenue |
2) | Motor Vehicle Tax |
| 3) | Entertainment Tax |
4) | Corporate Tax |
| 5) | None of these |
Answer : Corporate Tax
View Answer
Q13. | The father of the concept of Micro Finance is propounded by which of the following one ? |
| 1) | Manmohan Singh |
2) | Mohammed Yunus |
| 3) | Amartya Sen |
4) | Dadabhai Naroji |
| 5) | None of these |
Answer : Mohammed Yunus
View Answer
Q14. | MODVAT relates to rationalization of tax structure in- |
| 1) | Sales tax |
2) | Income tax |
| 3) | Excise duty |
4) | Gift tax |
Answer : Excise duty
View Answer
Q15. | Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are- |
| 1) | Taxes and duties levied by the centre but collected by the states |
2) | Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states |
| 3) | Taxes levied and collected by the union but shared with the states |
4) | Taxes and duties that accrue wholly to the union government |
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
View Answer
Q16. | Customer duties, export duties, corporation taxes, taxes on capital value of assets are- |
| 1) | Taxes and duties levied by the centre but collected by the states |
2) | Taxes and duties levied by the centre but wholly appropriated by the states |
| 3) | Taxes levied and collected by the union but shared with the states |
4) | Taxes and duties that accrue wholly to the union government |
Answer : Taxes and duties that accrue wholly to the union government
View Answer
Q17. | Which of the following taxes is not levied by any state government ? |
| 1) | Excise duty |
2) | Income tax |
| 3) | Sales tax |
4) | None of these |
Answer : None of these
View Answer
Q18. | The long term fiscal policy proposes to maintain the stability of - |
| 1) | Direct tax rates |
2) | Indirect tax rates |
| 3) | Ratio of tax revenue to national income |
4) | Ratio of direct tax to revenue from indirect taxes |
Answer : Direct tax rates
View Answer
Q19. | Which of the following can be used for checking inflation temporarily ? |
| 1) | Increase in wages |
2) | Decrease in money supply |
| 3) | Decrease in taxes |
4) | None of these |
Answer : Decrease in money supply
View Answer
Q20. | Who is responsible to collect the service tax ? |
| 1) | Income Tax Department |
2) | Central Excise Department |
| 3) | Commercial Tax Department of the State/UT |
4) | Postal Department |
Answer : Central Excise Department
View Answer