General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q151. | 'Madhubani, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India? |
| 1) | West Bengal |
2) | Bihar |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Uttar Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Bihar
View Answer
Q152. | Normal blood pressure reading of an adult human is ---- |
| 1) | 160/95 mm Hg |
2) | 80/120 mm Hg |
| 3) | 120/80 mm Hg |
4) | 130/90 mm Hg |
| 5) | None of these |
Answer : 120/80 mm Hg
View Answer
Q153. | Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis ? |
| 1) | Bukkaa I |
2) | Reva Raya II |
| 3) | Harihara I |
4) | Harihara II |
| 5) | None of these |
Answer : Harihara II
View Answer
Q154. | Which of the following disease causes deficiency of vitamin A ? |
| 1) | Pellagra |
2) | Night Blindness |
| 3) | Beri-Beri |
4) | Rickets |
| 5) | None of these |
Answer : Night Blindness
View Answer
Q155. | People with Down's syndrome invariably affected by : |
| 1) | Brain haemorrhage |
2) | Huntington's disease |
| 3) | Alzheimer's disease |
4) | Meningitis |
| 5) | None of these |
Answer : Alzheimer's disease
View Answer
Q156. | Which of these travels in glass with minimum velocity ? |
| 1) | yellow |
2) | light |
| 3) | red light |
4) | violet light |
| 5) | green light |
Answer : violet light
View Answer
Q157. | Air is said to be saturated when - |
| 1) | it blows over the barren land |
2) | it contains maximum content of water vapour |
| 3) | its pressure is minimum |
4) | its thickness is maximum |
| 5) | None of these |
Answer : it contains maximum content of water vapour
View Answer
Q158. | On which day World Human Rights Day is observed ? |
| 1) | December 10 |
2) | December 7 |
| 3) | April 8 |
4) | September 5 |
| 5) | None of these |
Answer : December 10
View Answer
Q159. | Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called - |
| 1) | Anions |
2) | Isotopes |
| 3) | Cations |
4) | Higgs-boson |
| 5) | None of these |
Answer : Isotopes
View Answer
Q160. | Ezra Cup is associated with which sports ? |
| 1) | Football |
2) | Hockey |
| 3) | Polo |
4) | Golf |
| 5) | Badminton |
Answer : Polo
View Answer