General Knowledge for Bank PO | Bank Clerk | SSC | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk| PSUs 

General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q131.
The Iron Pillar are Mehrauli was built by which of the following dynasty ?
1) Nandas 2) Khiljis
3) Gupta 4) Mauryas
5)None of these
Answer : Gupta
View Answer

Q132.
Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah ?
1) Kila-i-Kuhna mosque at Delhi 2) Atala Masjid at Jaunpur
3) Barasona Masjid at Gaur 4) Quiwwat-al-Islam mosque at Delhi
5)None of these
Answer : Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
View Answer

Q133.
Which of the following ruler popularly was called ‘The Akbar of Kashmir’ ?
1) Saithul Abeedhin 2) Hussain Shah
3) Balban 4) Sujauddoullah
5)None of these
Answer : Saithul Abeedhin
View Answer

Q134.
Which of the following ruler converted Sikhs into a martial race ?
1) Arjundev 2) Gobind Singh
3) Hargovind 4) Teg Bahadur
5)None of these
Answer : Gobind Singh
View Answer

Q135.
Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet ?
1) Anaimalai Hills 2) Cardamom Hills
3) Nilgiri Hills 4) Shevoroy Hills
5)None of these
Answer : Nilgiri Hills
View Answer

Q136.
Which one of the following Indian rivers forms as estuary ?
1) Godavari 2) Kaveri
3) Tapti 4) Mahanadi
5)None of these
Answer : Tapti
View Answer

Q137.
In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland ? 
1) Gujarat 2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 4) Andhra Pradesh
5)None of these
Answer : Rajasthan
View Answer

Q138.
Which one among the following states has the maximum numbers of National Parks?
1) Andaman and Nicobar Islands 2) Arunachal Pradesh
3) Assam 4) Madhya Pradesh
5)Rajasthan
Answer : Assam
View Answer

Q139.
Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :
List I List II

  Geographic Feature      Country 

A) Great Victoria Desert    (1) Australia
B) Grand Canyon            (2) Canada
C) Lake Winnipeg            (3) New Zealand
D) Southern Alps            (4) USA
Code :
               A            B          C           D
1)   1             2           4           3
2)   1             4           2           3
3)   3             2           4           1
4)   3             4           2           1
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 2
View Answer

Q140.
Ozone layer in atmosphere 
1) Produces rain 2) Produces pollution
3) Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation 4) Produces oxygen in the atmosphere
5)None of these
Answer : Provides safety to life on earth from ultraviolet radiation
View Answer