General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q411. | The disease osteomalacia is cause by deficiency of - |
| 1) | Vitamin D |
2) | Vitamin A |
| 3) | Vitamin B |
4) | Vitamin K |
| 5) | None of these |
Answer : Vitamin D
View Answer
Q412. | Who among the following is known as the 'Heroine of 1942 Quit India Movement' ? |
| 1) | Dr. Annie Besant |
2) | Suchitra Kriplani |
| 3) | Aruna Asaf Ali |
4) | Sarojini Naidu |
| 5) | None of these |
Answer : Aruna Asaf Ali
View Answer
Q413. | Which of the following year the Muslim League started demanding a separate nation for the Muslims ? |
| 1) | 1919 |
2) | 1925 |
| 3) | 1929 |
4) | 1940 |
| 5) | None of these |
Answer : 1940
View Answer
Q414. | Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement ? |
| 1) | Jawaharlal Nehru |
2) | Mahatma Gandhi |
| 3) | Rajendra prasad |
4) | Vallabhbhai Patel |
| 5) | None of these |
Answer : Mahatma Gandhi
View Answer
Q415. | What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress ? |
| 1) | Congress Socialist Party |
2) | Forward Bloc |
| 3) | Indian National Conference |
4) | Swaraj Party |
| 5) | None of these |
Answer : Forward Bloc
View Answer
Q416. | The local name of Mohanjodaro is- |
| 1) | Mound of the living |
2) | Mound of the Great |
| 3) | Mound of the Dead |
4) | Mound of the Survivor |
| 5) | None of these |
Answer : Mound of the Dead
View Answer
Q417. | 'Astra' which was in news in recent in the name of a newly developed- |
| 1) | Air to Air Missile |
2) | Battle Tank |
| 3) | Spy Rocket |
4) | Submarine |
| 5) | None of these |
Answer : Air to Air Missile
View Answer
Q418. | Gross domestic capital formation is defined as
|
| 1) | net addition to stock after depreciation |
2) | production exceeding demand |
| 3) | expenditure incurred on physical assets only |
4) | flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock |
Answer : net addition to stock after depreciation
View Answer
Q419. | Devaluation of a currency means
|
| 1) | permitting the currency to seek its worth in the international market |
2) | fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-determined currencies |
| 3) | fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading partners
|
4) | reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies |
Answer : reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
View Answer
Q420. | Inflation in India is measured on which of the following indexes/ indicators ? |
| 1) | Consumer Price Index (CPI) |
2) | Wholesale Price Index (WPI) |
| 3) | Cost of Living Index (COLI) |
4) | Gross Domestic Product (GDP) |
Answer : Wholesale Price Index (WPI)
View Answer