General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q431. | Which of the following is the smallest bone in the human body ?
|
| 1) | Vomer |
2) | Malleus |
| 3) | Incus |
4) | Stapes |
Answer : Stapes
View Answer
Q432. | Blood vessels that carry blood from heart to different parts of body are known as -
|
| 1) | Arteries |
2) | Veins |
| 3) | Spleen |
4) | Nerves |
Answer : Arteries
View Answer
Q433. | Which of the following organs is called "Powerhouse of a cell" ? |
| 1) | Chloroplast |
2) | Golgi Apparatus |
| 3) | Mitochondrion |
4) | Nucleolus |
Answer : Mitochondrion
View Answer
Q434. | Pure water can be obtained from sea water by the process of - |
| 1) | Filtration |
2) | Distillation |
| 3) | Fractional |
4) | Evaporation |
Answer : Distillation
View Answer
Q435. | In which of the following media, the speed of sound is the fastest ? |
| 1) | Water |
2) | Granite |
| 3) | Brick |
4) | Glass |
Answer : Glass
View Answer
Q436. | Which of the following elements is not found in blood ? |
| 1) | Magnesium |
2) | Iron |
| 3) | Chroium |
4) | Copper |
Answer : Chroium
View Answer
Q437. | Which of the following substances is a good conductor of heat but bad conductor of electricity ?
|
| 1) | Mica |
2) | Purspecks |
| 3) | Asbestos |
4) | Celluloid |
Answer : Mica
View Answer
Q438. | The deficiency of which one of the vitamins causes anaemia? |
Answer : B12
View Answer
Q439. | The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that India has
|
| 1) | both a real and a nominal executive |
2) | a system of collective responsibility |
| 3) | bicameral legislature |
4) | the system of judicial review |
Answer : the system of judicial review
View Answer
Q440. | Who among the following decides disputes regarding election of the President ?
|
| 1) | The Election Commission |
2) | The Parliament |
| 3) | The Supreme Court |
4) | Both Supreme Court and High Courts |
Answer : The Supreme Court
View Answer