General Knowledge
ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q51. | Noted artist Jamini Roy is famous in which of the following field of Art ? |
| 1) | Painting |
2) | Sculpture |
| 3) | Music |
4) | Novelist |
| 5) | None of these |
Answer : Painting
View Answer
Q52. | The paintings ‘Madhubani’ is a popular style folk painting found in which of the following states in India? |
| 1) | Assam |
2) | Jharkhand |
| 3) | Rajasthan |
4) | Bihar |
| 5) | None of these |
Answer : Bihar
View Answer
Q53. | In which State the religious festival "Ganesh Chaturthi" is celebrated the main festival of the state ? |
| 1) | Gujarat |
2) | Karnataka |
| 3) | Maharashtra |
4) | Tamil Nadu |
| 5) | None of these |
Answer : Maharashtra
View Answer
Q54. | Indian ancient classical dance known as " Niritya" is first derived from which of the following Vedas ? |
| 1) | Rig Veda |
2) | Sam Veda |
| 3) | Yajur Veda |
4) | Atharva Veda |
| 5) | None of these |
Answer : Rig Veda
View Answer
Q55. | The musical instrument "sitar" is first invented by which of the following personality ? |
| 1) | Amir Khusrau |
2) | Tansen |
| 3) | Samudra Gupta |
4) | Ravi Shankar |
| 5) | None of these |
Answer : Amir Khusrau
View Answer
Q56. | The folk dance "Ghumar" is performs by people of which of the following state in India ? |
| 1) | Bihar |
2) | Rajasthan |
| 3) | Haryana |
4) | Odisha |
| 5) | None of these |
Answer : Haryana
View Answer
Q57. | Noted artist Mrinalini Sarabhai is associated with which of the following classical dances of India ? |
| 1) | Odishi |
2) | Kuchipudi |
| 3) | Bharatnatyam |
4) | Katahkali |
| 5) | None of these |
Answer : Bharatnatyam
View Answer
Q58. | Which of the following classical dance is known as essentially a solo dance in India ? |
| 1) | Kathak |
2) | Kathakali |
| 3) | Odishi |
4) | Mohiniattam |
| 5) | None of these |
Answer : Mohiniattam
View Answer
Q59. | Noted classical dancer Birju Maharaj is associated with which of the following classical dances of India ? |
| 1) | Kathak |
2) | Katahkali |
| 3) | Manipuri |
4) | Kuchipudi |
| 5) | None of these |
Answer : Kathak
View Answer
Q60. | The International Mother's Day being observed on which of the following day ? |
| 1) | May 3 |
2) | May 8 |
| 3) | May 11 |
4) | May 22 |
| 5) | None of these |
Answer : May 8
View Answer