Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
In a test, minimum pass percentage for girls and boys is 35% and 40% respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What are the minimum passing marks for the girls ?
1) 475 2) 525
3) 545 4) 550
5)None of these
Answer : 525
Explanation : Let, the Full Mark be 100%.
A boy scored 483 marks and failed by 117 marks i.e. the pass mark be 483 + 117 = 600
So, 40% = 600
or 100% = (600/40) x 100 = 1500
The minimum passing marks for the girls is = 1500 x (35/100) = 525
View Answer

Q12.
On a test consisting 150 questions carrying 1 mark each. A student answered 80% of the first 75 questions correctly. What per cent of the other 75 questions does the student  need to answer correctly to score 60% on the entire exam ?
1) 24% 2) 30%
3) 40% 4) 45%
5)None of these
Answer : 40%
View Answer

Q13.
The length of a rectangle is increased by 30% and the breadth of the rectangle is increased by 20%. Then the perimeter of the rectangle will increase by what percent ?
1) 30% 2) 26%
3) 56% 4) D.I
5)None of these
Answer : D.I
View Answer

Q14.
In a History examination, the average of the entire class was 80 marks. If 10% of the students scored 95 marks and 20% scored 90 marks. What was the average marks of the remaining students of the class ?
1) 55 2) 65
3) 75 4) 78
5)None of these
Answer : 75
View Answer

Q15.
In a recent survey 40% houses contained two or more people. Of those houses containing only one person, 25% were having only a male. What is the percentage of all houses, which contain exactly one female and no male ?
1) 30% 2) 45%
3) 60% 4) 75%
5)None of these
Answer : 45%
Explanation : Let, total numbers of houses are 100%.
Two or more people = 40%  and only one people = 60%
Only one male = 60 x (25/100) = 15%
So, exactly one female and no male = 60-15 = 45%
View Answer

Q16.
In an examination 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% in English. If 10% failed in both the subjects and 292 passed in both subjects, then what was total number of candidates appearing in the examination ?
1) 200 2) 300
3) 400 4) 480
5)None of these
Answer : 400
Explanation : Let, total number of student are 100%. 
Given,  |M| = 25% and |E| = 12%  and |M ^ E| = 10% 
So, |M u E| = M| + |E|  -  |M ^ E| = (25 +12 -10) = 27%
Therefore, 100 - 27 = 73%
So, Total students = (292/73) x 100 = 400
View Answer

Q17.
A person spends 6% of his monthly salary i.e. Rs 2,100 marketing, 8% of his monthly salary in house rent and another 9% of his salary in medicine. What is the total annual amount expenses by him ?
1) Rs 8,050 2) Rs 35,000
3) Rs 96,000 4) Rs.96,600
5)None of these
Answer : Rs.96,600
Explanation : Given, 6% of his monthly salary = Rs.2100
or 1% = 2100/6 = Rs.350
or (6+8+9) % = Rs.350 x 23 = Rs.8050
So, his yearly expenditure = Rs.8050 x 12 = Rs. 96,600
View Answer

Q18.
Price of a commodity is increased by 30%. By what % consumption will get change if expenditure is also increased by 17% ?
1) 7% 2) 10%
3) 13% 4) 17%
5)None of these
Answer : 10%
Explanation : Let, the original price of the commodity be Rs.100/.
After 20% increase, the new price became Rs.130/.
Expenditure only increase 17%.
so, Actual % of change in expenditure = [ (130-117)/130 ] x 100 = 10%
View Answer

Q19.
In a mixture of sugar and water, 2 liters of water evaporated from 6 liters of sugar solution containing 5% sugar.What will be the percentage of sugar in the remaining solution ?
1) 7.5% 2) 8.5%
3) 8.9% 4) 8.3%
5)None of these
Answer : 7.5%
Explanation :
6 liters of sugar solution contains 5% of sugar 
  Sugar content = 6 x 5/100 = 0.3 ltrs.
After evaporating 2 liters from the solution, in the remaining 4 liters of solution.
  So, the percentage of sugar content = ( 0.3/4) x 100 = 7.5%

View Answer

Q20.
In an examination 70% candidates passed in English and 65% in Mathematics. If 27% candidate failed in both the subjects and 248 passed the examination, what is the total number of candidates in the examination ?  
1) 360 2) 380
3) 400 4) 420
5)None of these
Answer : 400
Explanation : Given, 

View Answer