Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
If 25% of a number is subtracted from a second number. If second number reduces to its five-sixths. What is the ratio between the first number and the second number ?
1) 2:3 2) 3:2
3) 1:3 4) D.I
5)None of these
Answer : 2:3
Explanation :
Let, the first number be x and second number be y.

View Answer

Q22.
A reduction of 20% in the price of salt enabled a purchaser to obtain 4 kg more for Rs.100. What is the reduced price of salt per kg ?         
1) Rs. 4 2) Rs. 5
3) Rs. 6.25 4) Rs. 6.50
5)None of these
Answer : Rs. 5
Explanation :
View Answer

Q23.
In a test, Rajesh got 112 marks, which is 32 more than the passing marks. Sonal got 75% marks, which is 70 more than the passing marks. What is the minimum passing percentage in the test ?
1) 35 2) 45
3) 40 4) 30
5)None of these
Answer : 40
Explanation :
Passing marks = 112 - 32 = 80
Also, 75% of total marks = 80 + 70 = 150
Total mark = 200
Then, reqd % = (80/200) x 100 = 40%
View Answer

Q24.
The daily wages are increased by 25% and a person now gets Rs.60 per day. What was his previous daily wages (in Rs) ?
1) 36 2) 40
3) 44 4) 48
5)None of these
Answer : 48
Explanation :
Let the previous wages be ‘X’
X + (25/100) x  =60 
or 5x/4 = 60
or x = 48
View Answer

Q25.
The difference between  68% of a number and 48% of the same number is 880. Then what is 7% of that  number ?
1) 304 2) 308
3) 312 4) 316
5)None of these
Answer : 308
Explanation :
Let the no. be x.
68% of x = 48% of x = 880
(20/100) x = 880
x =  88000 /20= 4400
7% of 4400 = 4400 x (7/100) = 308
View Answer

Q26.
For a village a population growth rate is 10% for the year 2007 and 2008 and the 15% for the year 2008 to 2009. If the population of the village is 5000 in 2007, then what is the population at the end of 2009 ?
1) 6250 2) 6325
3) 5750 4) 5250
5)None of these
Answer : 6325
View Answer

Q27.
Two numbers are respectively 35% and 50% more than a third number. What percentage is the first of the second ?
1) 10% 2) 30%
3) 15% 4) 85%
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q28.
What would be the thirty-two percent of three-eighth of 5000 ?
1) 606 2) 610
3) 580 4) 600
5)None of these
Answer : 600
View Answer

Q29.
In a hotel, 60% had vegetarian lunch while 30% had non-vegetarian lunch and 15% had both type of lunch. If 96 people were present, how many did not eat either type of lunch ?
1) 18 2) 20
3) 24 4) 28
5)None of these
Answer : 24
Explanation :
(vegiterian 60% + 30% had non-vegetarian) - 15% had both  = 75% eat either type of lunch
People who do no have either lunch were = 100% - 75% = 25%
So, People who do no have either lunch were = (96 x 25)/100 = 24
View Answer

Q30.
Ina school,out of 450 students of a school, 325 play football, 175 play cricket and 50 neither play football nor cricket. How many students play both football and cricket ?
1) 65 2) 80
3) 100 4) 120
5)None of these
Answer : 100
Explanation :
Students who play cricket, n(A) = 325
Students who play football, n(B) = 175
Total students who play either or both games, = n(A∪B) = 450 − 50 = 400
Required Number,n(A∩B) = n(A)+n(B)−n(A∪B) = 325+175−400 = 100
View Answer