Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
The profit earned by selling an article for Rs.744 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs.240. What would the selling price of the article if it is sold at 15% profit ? 
1) Rs.472.20 2) Rs.469.80
3) Rs.468.20 4) Rs.479.20
5)None of these
Answer : Rs.469.80
Explanation : Let, the C.P be Rs.x.
Then, according to the question, 744 - x = 2(x-240)
or 744 - x = 2x - 480 
or 3x = 744 + 480 =1224
or x = 1224/3 = Rs.408
So, required S.P = 408 X (115/100 ) = Rs.469.20 
View Answer

Q12.
A tradesman bought a second-hand car for Rs. 6000 and spent Rs. 500 on its repair. He sold it for Rs. 7020. What is his percentage of profit  after selling it ?
1) 5% 2) 6%
3) 8% 4) 9%
5)None of these
Answer : 8%
Explanation : Total cost price of the car after repair = Rs.(6000+500 ) = Rs.6500
S.P = Rs.7020
Profit = Rs.7020 -  Rs.6500 = Rs.520
So, percentage of profit = (520/6500) x 100 = 8%

View Answer

Q13.
A shopkeeper marked an article at 40% above the cost price. He, then sold it after offering a discount of 30%. If he made a loss of Rs.60, find his selling price (in Rs.)
1) Rs.2500 2) Rs.2840
3) Rs.2940 4) Rs.3000
5)None of these
Answer : Rs.2940
Explanation : Let, the C.P be Rs.x. 
After, 40% above the CP, the M.P be 1.4x.
Now, he sells it at 30% discount.
Then, the S.P would be (1.4x ) x 70/100 = 0.98x
So, x - 0.98x = Rs.60
Or x = Rs.3000
Therefore, the selling price is 3000 x 98/100 =Rs.2940

View Answer

Q14.
Profit earned by an organisation is distributed among officers and clerks in the ratio 5:3 respectively. If the numbers of officers is 45 and numbers of clerks is 80 and the amount received by each officer is Rs .25,000 , then what was total profit earned ?
1) Rs.18 lakhs 2) Rs.18.5 lakhs
3) Rs.20 lakhs 4) Rs.22 lakhs
5)None of these
Answer : Rs.18 lakhs
Explanation : Total amount received by officers 25000 x 45 = 1125000
If 5x = 1125000
Then x = 225000

So, total amount = 225000x8 = 18 lakhs
View Answer

Q15.
A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes water with it and thereby gains 25%. the percentage of water in the mixture is ?
1) 15% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 20%
Explanation :
Let,  the C.P. of 100 ltr of milk is Rs 100
Therefore , the SP also of 100 ltr mixture (milk+water) will be Rs 100, where gain is 25%
So the C.P. of 100 ltr of mixture = (100/125)*100 =Rs 80/
Hence the gain = 100 - 80 = Rs.20
So the gain in percentage = 20%
Hence, the percentage of water in the milk = 20%
View Answer

Q16.
Alok bought a computer with 20% discount on the labelled price. Had he bought it with 25% discount, he would have saved Rs.500. At what price did he buy the computer ?
1) Rs.6000 2) Rs.7500
3) Rs.8000 4) Rs.10,000
5)None of these
Answer : Rs.8000
Explanation :
Let, the labelled price be Rs.100, S.P in Ist case = Rs.80, S.P in 2nd case = Rs.75. 
If saving is Rs.5, 
So, labelled price = Rs.[(500/5)x80] = Rs.8000
View Answer

Q17.
A shop-keeper earns a profit of 12% on selling a fan at 10% discount on the marked price. What is the ratio of the cost price and the marked price of the fan ?
1) 36:51 2) 45 : 56
3) 50 : 81 4) 56:45
5)None of these
Answer : 45 : 56
Explanation :
Let, the printed price of the book be Rs.100. After a discount of 10% S.P= Rs.90 Profit earned = 12%
C.P. of the book =
Rs. [100/112×90] = Rs.1125/14
Hence, (C.P) : (printed price)=1125/14:100  or 45:56
View Answer

Q18.
A man bought a number of oranges at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what price per dozen should he sell them to make a profit of 20 % ?
1) 4 2) 6
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 6
Explanation : The CP of one orange = 1/3  and another CP of  2 oranges = 1/2, then 2 oranges = 5/6 
Then 1 oranges = 5/12 
So,12 * 5/12 * 120/100 = 6
View Answer

Q19.
A article is sold at 10% discount on its marked price of Rs. 480. If the retailer makes 20% profit on the cost price, what should be the cost price of the article?
1) Rs.300 2) Rs.320
3) Rs.360 4) Rs.400
5)None of these
Answer : Rs.360
Explanation : If marked price is Rs. 100, selling price = 100 - 10 = Rs. 90
If cost price is Rs. 100, selling price = 100 + 20 = Rs. 120
Therefore, Cost price = 480 x (90/100) x 100/120 = 360
View Answer

Q20.
By selling 90 ball pens for Rs 160, a person loses 20%. How many ball pens should he sell for Rs 96, so as to have a gain of 20% ?
1) 25 2) 30
3) 36 4) 37
5)None of these
Answer : 36
Explanation : Given, selling 90 ball pens for Rs 160, lose is  20%.
So, C.P of 90 ball pen = [(160/80) x 100 ] /90 = 200/90
C.P of 96 ball pens = (200/90) x 96 
C.P of 1 ball pen = 96 x (90/200)
To have a gain of 20%, the number of ball pens should be sell for Rs. 96 = 96 x (90/200) x 100/120 = 36
View Answer