Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q31.
A fruit seller bought 200 kgs of apples at the rats of Rs.5 per kg. He found that 50 kgs of them were inferior quality and sold them at the rate of Rs. 4 per kg. He sold the remaining apples at Rs. 6 per kg. Find the over all profits or loss % in this transaction?
1) 5% 2) 8%
3) 10% 4) 12%
5)None of these
Answer : 10%
Explanation : C.P of the all apples = 200 x 5 = Rs.1000/
S.P of 50 kg = 50 x 4 = Rs.200/
S.P of 150 apples = 150 x 6 = Rs.900/
So, total selling price = 200 + 900 =Rs.1100
Profit = 1100-1000 = 100
So, % of profit = (100/1000) x 100 = 10%
View Answer

Q32.
Alok bought a table and paid 10 % less than the original price. He sold it with 30% profit on the price he had paid. What percentage of profit did he earn on the original price ?
1) 12% 2) 15%
3) 16% 4) 17%
5)None of these
Answer : 17%
Explanation :
Let, the original price =100
Then the price at which he purchased (CP) = 90% of 100 = 90
Profi t = 30%
So, S.P = (90 /100) x 130 = 117
Thus, profit % = (117 - 100)/100 = 17% 

View Answer

Q33.
A shopkeeper sells his goods at cost price but uses a weight of 800 gm instead of kilogram weight. What is his profit percentage ?
1) 16% 2) 20%
3) 25% 4) 30%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Percentage of profit = [(1000 - 800) /800 ] x 100 = 25%   
View Answer

Q34.
A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. What is his profit percentage ?
1) 4% 2) 5%
3) 6% 4) 8%
5)None of these
Answer : 5%
Explanation : CP of 1st variety rice = 20
CP of 2nd variety rice =36
CP of the 56 kg rice mixture = (26×20+30×36) = 520 + 1080 = 1600
SP of the 1 kg rice mixture = 30
SP of the 56 kg rice mixture = 30×56 = 1680
Gain = SP − CP = 1680 − 1600 = 80
Gain % = (Gain x CP) × 100 = (80/1600 )×100 = (100/20) = 5%
View Answer

Q35.
When an item is sold for Rs. 6000, the owner loses 20%. At what price should that item be sold to get a gain of 20% ?
1) Rs. 7500 2) Rs. 8000
3) Rs. 9000 4) Rs. 12000
5)None of these
Answer : Rs. 9000
Explanation : The C.P of the item = (6000/80) x100 = Rs. 7500
After 20% profit, the S.P of the item = 7500 x (120/100) = Rs.9000/
View Answer

Q36.
The percentage profit earned by selling an item for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same item for Rs. 1280. At what price should the item be sold to make 25% profit ?
1) Rs.1600 2) Rs.2000
3) Rs.2400 4) Rs.3000
5)None of these
Answer : Rs.2000
Explanation : Short-Cut Method:

C.P = (S.P1 + S.P2)/2 = 1920 + 1280 = 3200/2 = 1600
So, S.P = 1600 x 125/100 = Rs.2000/
View Answer

Q37.
In a certain store, the profit is 250% of the cost. If the cost increases by 20% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit ?
1) 55% 2) 60%
3) 66.66% 4) 75%
5)None of these
Answer : 66.66%
Explanation :
Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 260, S.P. = Rs. 360.
New C.P. = 120 % of Rs. 100 = Rs. 120
New S.P. = Rs. 360.
Profit = Rs. (360 - 120) = Rs.240.
Required percentage = (240/360) x 100 = 66.66%
View Answer

Q38.
 On selling 20 pens at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 8 pens. The cost price of a pens is:
 
1) Rs. 45 2) Rs. 50
3) Rs. 55 4) Rs. 60
5)None of these
Answer : Rs. 60
Explanation :
(C.P. of 20 pens) - (S.P. of 20 pens) = (C.P. of 8 pens)
C.P. of 12pens = S.P. of 17pens = Rs.720.
C.P. of 1 pens  = (720/12) = 60
View Answer

Q39.
A  person  buys an old TV for Rs. 4500 and spends Rs. 300 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 6000, his gain percent is:
1) 16% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Cost Price (C.P.) = Rs. (4500 + 300) = Rs. 4800.
Selling Price (S.P.) = Rs. 6000.
Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(6000 - 4800) = Rs. 1200.
Gain % = = 25%
View Answer

Q40.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600, the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.575 2) Rs.750
3) Rs.552 4) Rs.552
5)None of these
Answer : Rs.552
Explanation :
Given profit is 25%, S.P. = Rs.600 
So, C.P. = (600/125)/100 = Rs. 480
So, Initial S.P. =  (480/100) x 100 =Rs. 552.

SHORT-CUT METHOD:

(600/125) x (115/100) x 100 = 552
View Answer