Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
The area of a rectangular field is 460 sq. mtrs. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the rectangular field ?
1) 15 mtrs 2) 26 mtrs
3) 25 mtrs 4) 20 mtrs
5)None of these
Answer : 20 mtrs
Explanation :
View Answer

Q12.
The perimeter of a rectangular field is 480 meters and the ratio between its length and breadth is 5 : 3. What will be it's  area ?
1) 132 sq.m 2) 155 sq. m
3) 135 ares 4) 155 ares
5)None of these
Answer : 135 ares
Explanation :
View Answer

Q13.
A rectangular carpet has an area of 60m2. Its diagonal and longer side together equal to five times the shorter side. What is the length of the carpet ? 
1) 5m 2) 12m
3) 15m 4) 24m
5)None of these
Answer : 12m
Explanation : Given, lb = 60 m2
and d2 = l2 + b2      and d + l = 5b
or d = 5b - l
So, d2 = 25b2 + l2 - 10bl
or l2 + b2 = 25 b2 + l2 - 10 x 60
or 24 b2 = 600 
or b = 5
Therefore, l = 60/5 = 12 m
View Answer

Q14.
The length of a rectangular plot of land is three times as much as its breadth. A playground measuring 1200 sq. ft. occupies one-forth of the total area of the plot.What is the length of the plot ?
1) 40 2) 120
3) 360 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 120
Explanation : Let, the length of and breadth of the rectangular plot of land  be 3x and x respectively.
Total area of the plot  = 4  x 1200 = 1200 sq. ft.
So, 3x x = 4800
or 3x2 = 4800
or x = 40 ft.
Therefore length =  3 x 40 =120 ft.
View Answer

Q15.
With the help of a wire a square is made of area 225m2. If an equilateral is made with the same wire then what would be the length of the side of the triangle?
1) 15 m 2) 17.5 m
3) 24 m 4) 20 m
5)None of these
Answer : 20 m
Explanation :
The area of a square is  225 m2.
Sides of the square is = 15 m.
So, perimeter = 15 X 4 = 60 mts.
Given that perimeter of the equilateral triangle is also equal
3x = 60 
or x = 60/3 = 20 mtrs 
View Answer

Q16.
If the area of a triangle in which base x is equal to the area of a square with side x, then what is the altitude of the triangle ?
1) x/2 2) x
3) 2x 4) 3x
5)None of these
Answer : 2x
Explanation :
Area of a square is x2.
Area of the triangle is ½ x.
Let, the altitude be h.
x2 = ½ xh ½ h = x  h = 2x.
View Answer

Q17.
The length of a rectangle is 4mtrs more than the side of a square and the breadth of the rectangle is 4mtrs less than the same square. If the area of the square is 567m2, what is the area of the rectangle ?       SBI PO(Prelm.) -2015
1) 549m2 2) 545m2
3) 557m2 4) 559m2
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : Given area = 567m2 . So, each side = 23.81m
Length = 23.81 + 4 = 27.81m
Breadth of the rectangle = 23.81 - 4 = 19.81m
Thus, area of the 27.81 x 19.81 = 550.91 = 551 m
 
View Answer

Q18.
The circumference of the front wheel of a cart is 30 ft long and that of the back wheel is 36 ft long. What is the distance travelled by the cart, when the front wheel has done five more revolutions than the rear wheel ?
1) 450 ft 2) 825 ft
3) 750 ft 4) 900 ft
5)None of these
Answer : 900 ft
Explanation :
The circumference of the front wheel is 30 ft and that of the rear wheel is 36 feet.
Let, the rear wheel make n revolutions. At this time, the front wheel should have made n+5 revolutions.
As both the wheels would have covered the same distance, 
        n x 36 = (n+5) x 30
or 36n = 30n + 150
or 6n = 150
or n = 25.
So, distance covered = 25 x 36 = 900 ft
View Answer

Q19.
If the diagonals of a rhombus are 24 cm and 10 cm, what will be its perimeter ?
1) 42 cm 2) 48 cm
3) 52 cm 4) 64 cm
5)None of these
Answer : 52 cm
Explanation :
Let, the diagonals be PR and SQ  and O is the centre ,such that PR = 24 cm and SQ = 10 cm 
PO = OR = 24/2=12 cm SO = OQ = 10/2=5 cm PQ = QR = RS = SP = 122+52 =√144+25 = √169=13 cm 
So, perimeter = 4 × 13 = 52 cm

View Answer

Q20.
An error 12% in excess is made while measuring the side of a square. What is the percentage of error in the calculated area of the square ?
1) 20.04 % 2) 24 %
3) 25.02 % 4) 25.44 %
5)None of these
Answer : 25.44 %
Explanation :
Let, the correct value of the side of the square = 100
Then, the measured value = 100×(100+12)/100=102 (∵ error12% in excess)
Correct Value of the area of the square = 100 × 100 = 10000
Calculated Value of the area of the square = 112 × 112 = 12544
Error = 12544  - 10000 = 2544
So,percentage of  Error = (2544/10000)×100 = 25.44%

View Answer