Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q561.
Kavita and Sunita are partners in a business. Kavita invests Rs. 35000 for 8 months and Sunita invests Rs. 42000 for 10 months. Out of a profit of Rs. 31570, Kavita's share is :

1) Rs. 18942 2) Rs. 12628
3) Rs. 9471 4) Rs. 18040
5)None of these
Answer : Rs. 12628
Explanation :
Ratio of their shares = 35000 x 8 : 42000 x 10 = 2 : 3. Kavita's share = Rs. (31570 x 2 / 5) = Rs. 12628. 

View Answer

Q562.
Three partners A, B, C invest Rs. 3600, Rs. 4500 and Rs. 54000 respectively in a business. Out of a total profit of Rs. 37500, C's share is :
1) Rs. 12500 2) Rs. 15000
3) Rs. 15500 4) Rs. 10000
5)None of these
Answer : Rs. 15000
Explanation :
A : B : C = 36000 : 45000 : 54000 = 4 : 5 : 6. C's share = Rs. (37500 x 6 / 15) = Rs. 15000.

View Answer

Q563.
Ramesh is thrice as good a workman as Bipin, and is therefore able to finish a piece of work in 40 days less than Bipin. Find the time in which they can do it working together. 

1) 14 days 2) 15 days
3) 16 days 4) 25 days
5)None of these
Answer : 15 days
Explanation :
. Let Ramesh can finish a work x days.
So, Bipin can finish the same work in 3x days.
According to equation (3x - x) = 40 days 
or x = 20 days. 
So, Ramesh can do the work in 20 days and Bipin can do the same work in 3 20 = 60 days.
If they work together day will be taken by them = (20 x 60) /(20+60) = 15days 
View Answer

Q564.
A and B can do a piece of work in 10 days and A alone can do it in 15 days. In how many days can B alone do it.
1) 30 days 2) 32 days
3) 21 days 4) 24 days
5)None of these
Answer : 30 days
Explanation :
 A and B can do a piece of in 1 day =1/10 parts.
while A can do it in 1 day = 1/15 parts.
Hence, B can do alone in ( 10 x 15)/( 15-10) = 30 days.
View Answer

Q565.
A sum of money is to be distributed among A, B, C, in the proportion of 5 : 2 : 4 . If C gets Rs. 600 less than A, what is B's share ?
1) Rs. 400 2) Rs. 800
3) Rs. 1200 4) Rs.1000
5)None of these
Answer : Rs. 1200
Explanation :
Let the shares of A, B and C  be Rs. 5x, Rs. 2x and  Rs. 4x   respectively.
Then, 5x - 4x = 600
or x = 600.
B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 600) = Rs. 1200.
View Answer

Q566.
A and B together have Rs. 1200. If the ratio of A's amount to B's amount is 3:5 , how much amount does B have?

1) Rs. 250 2) Rs. 450
3) Rs. 600 4) Rs. 750
5)None of these
Answer : Rs. 750
Explanation :
Let the ratio of A and B be 3x and 5x respectively.
Or 3x + 5x = 1200
Or 8x = 1200  x = 150
So, 5x= 5 150 =750
View Answer

Q567.
A sum of money is divided among 160 males and some females in the ratio 16 : 21. Individually each male gets Rs. 4 and female Rs. 3. What should be the number of females ?
1) 280 2) 240
3) 270 4) 284
5)None of these
Answer : 280
Explanation :
Let the number of females be x.
According to equation (160 x 4)/3x = 16/21  or x = 280
View Answer

Q568.
The income of Mohan and Sohan are in the ratio 7:2 and their expenditures are in the ratio 4:1. If each saves Rs. 1000, find their expenditures.
1) 17000 and 4500 2) 10000 and 2000
3) 20000 and 5000 4) 15000 and 1000
5)None of these
Answer : 20000 and 5000
Explanation :
Let, the income of Mohan and Sohan are 7x and 2x respectively.
While their expenditure ratio are 4y and y respectively.
According to equation 7x - 4y = 2x - y = 1000
Or  7x - 4y = 1000
Or  2x - y = 1000
After solving, we get y = 5000
So, there expenditure are 5000 x 4 = 20000 and  5000 x 1= 5000
View Answer

Q569.
If the income of A, B and C is in the ratio of 2:5:11 and the income of B is Rs. 291 more than that of A, then the income of C is--

1) Rs.907 2) Rs.1127
3) Rs.1067 4) Rs.1175
5)None of these
Answer : Rs.1067
Explanation :
Let their incomes are in the ratio 2x , 5x and 11x respectively.
According to equation 5x - 2x = Rs. 291
Or x = 97
So, Income of C = 11 x 97= Rs.1067
View Answer

Q570.
 On selling 20 pens at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 8 pens. The cost price of a pens is:
 
1) Rs. 45 2) Rs. 50
3) Rs. 55 4) Rs. 60
5)None of these
Answer : Rs. 60
Explanation :
(C.P. of 20 pens) - (S.P. of 20 pens) = (C.P. of 8 pens)
C.P. of 12pens = S.P. of 17pens = Rs.720.
C.P. of 1 pens  = (720/12) = 60
View Answer