Quantitative aptitude Question for all banking Bank PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,PSUs,IAS,OAS ,C-SAT Exams 

Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q551.
A pipe can fill a cistern in 6 hours. Due to a leak in its bottom it is filled in 7 hours. When the cistern is full, in how much time will it be emptied by the leak ?
1) 40 hours 2) 42 hours
3) 43 hours 4) 45 hours
5)None of these
Answer : 42 hours
Explanation :
Resultant work done by both the pipes in one hour i.e. (1/6 + 1/7) = 1/42
 of cistern.
 The whole cistern will be emptied in 42 hours.
View Answer

Q552.
One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in :

1) 81 min. 2) 108 min.
3) 108 min. 4) 192 min.
5)None of these
Answer : None of these
Explanation :
Let the slower pipe alone will fill the tank in x minutes.
Then faster pipe will fill it in x/3 minutes. then,1/x + 3/x = 1/36  or 4/x = 1/36 
or  x = 144 min. 
       So, the slower pipe can fill the tank in 144 min.

View Answer

Q553.
In a partnership deal A puts Rs.2000 for the entire year, B puts Rs. 3000 initially and then increase it to Rs. 4000 at the ned of 4 months and C puts Rs. 4000 initially, but withdraws Rs. 1000 at the end of 9 months. How should they divide a profit of Rs. 8475 at the end of the year ?

1) Rs.1800 2) Rs.3300
3) Rs.3350 4) Rs.3375
5)None of these
Answer : Rs.3300
Explanation :
Calculate the equivalent capital for 1 month for each :
A's capital = Rs. (20002)) = Rs. 24000
B's capital = Rs. (30004 + 40008) = Rs. 44000
C's capital = Rs. (40009 + 30003) = Rs. 45000
Ratio of capitals : 24000 : 44000 : 45000 = 24 : 44 : 45
B's share = Rs .(8475 X 44 )/11 = Rs.3300
View Answer

Q554.
A & B entered into partnership with capitals in the ratio of 4 : 5. After 3 months A withdrew 1/4 of his capital and B withdrew 1/5 of his capital. The profit at the end of 10 months was Rs. 760. What is the share of A in that profit ?
1) Rs.300 2) Rs.330
3) Rs.430 4) Rs,560
5)None of these
Answer : Rs.330
Explanation :
Let A invest Rs. 4 & B invest Rs.5. A withdraws (1/4) x 4 = Rs.1
B withdraws (1/5) x 5= Rs. 1
Calculating the equivalent capital for 1 months :
A’s capital = Rs. (43 + 37) = Rs. 33
B’s capital = Rs. (53 + 47) = Rs. 43
Ratio of capitals = 33 : 43
A’s share = Rs.(760 x 30) /76 =Rs.330

View Answer

Q555.
A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. What is  the share of B in the profit ?
1) Rs.1900 2) Rs.2660
3) Rs.2800 4) Rs.2840
5)None of these
Answer : Rs.2660
Explanation :
For managing, A received = 5% of Rs. 7400 = Rs. 370.
Balance = Rs. (7400 - 370) = Rs. 7030.
Ratio of their investments = (6500 x 6) : (8400 x 5) : (10000 x 3)
= 39000 : 42000 : 30000  = 13 : 14 : 10
B's share = (7030 x 14/21 ) = Rs. 2660.
View Answer

Q556.
A, B  & C enter into a partnership invetsing Rs.3800, Rs.4200 and Rs.4000 respectively. How should a profit of Rs1800 be divided among them ?
1) Rs.570 2) Rs.650
3) Rs.600 4) Rs.630
5)None of these
Answer : Rs.570
Explanation :
Profit should be divided among the partners in ratio of their investments
The ratio of A, B and C's share = 3800 : 4200 : 4000 = 19 : 21 : 20
A's share = Rs.(1800 x 19)/60 = Rs.570
View Answer

Q557.
A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. How much  A receives out of a total profit of Rs. 35,000 ?
1) Rs.8400 2) Rs.11,900
3) Rs.13,600 4) Rs.14,700
5)None of these
Answer : Rs.14,700
Explanation :
Let C = x.
Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.
So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000
Or 3x = 36000
Or x = 12000
Then, A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.
Thus,A's share = ( 3500 x 21/50) Rs. = Rs. 14,700.
View Answer

Q558.
Nirmal and Kapil started a business investing Rs. 9000 and Rs. 12000 respectively. After 6 months, Kapil withdrew half of his investment. If after a year, the total profit was Rs. 4600, what was Kapil's share in it ?
1) Rs.1900 2) Rs.2000
3) Rs.2300 4) Rs.2600
5)None of these
Answer : Rs.2300
Explanation :
Nirmal : Kapil = 9000 x 12 : 12000 x 6 + 6000 x 6 = 1 : 1. So, Kapil's share = Rs. (4600 x 1 / 2) = Rs. 2300.
View Answer

Q559.
Alok started a business investing Rs. 90000. After 3 months Shabir joined him with a capital of Rs. 120000. If at the end of 2 years, the total profit made by them was Rs. 96000, what will be the difference between their shares ?
1) Rs.7300 2) Rs.8000
3) Rs.20000 4) Rs.24000
5)None of these
Answer : None of these
Explanation :
Alok : Shabir = 90000 x 24 : 120000 x 21 = 6 : 7. 
Difference of their shares = Rs. (96000 x 7 / 13 - 96000 x 6 / 13) = Rs. (96000 / 13) = Rs. 7384.62. 

View Answer

Q560.
Jayant opened a shop investing Rs. 30000. They earned a profit of Rs. 54000 after completion of one year. What will be Madhu's share of profit ?

1) Rs.27000 2) Rs.24000
3) Rs.30000 4) Rs.36000
5)None of these
Answer : Rs.30000
Explanation : Jayant : Madhu = 30000 x 12 : 45000 x 10 = 4 : 5. Madhu's share = Rs. (54000 x 5 / 9) = Rs. 30000.
View Answer