All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
If the first and second letters in the word “DEPRESSION” are inter-changed, also the 3rd and the fourth letter, the fifth and sixth letter, and so on, then which of the following would be the seventh letter from right ?
1) O 2) P
3) R 4) S
5)None of these
Answer : P
View Answer

Q12.
If the first three letters of the word “COMPREHENSION” are reversed, then the last three letters are added and then the remaining letters are reversed and added, then which letter will be exactly in the middle ?
1) H 2) R
3) S 4) N
5)None of these
Answer : S
View Answer

Q13.
If the letters of the word EXORBITANT are rearranged by reversing the order of first half of letters and also reversing the order of remaining letters, which letter will be fourth to the right of the eighth letter from the right ?
1) O 2) X
3) N 4) A
5)None of these
Answer : O
View Answer

Q14.
If the digits on the dial of a wall clock are replaced by alternate English alphabet beginning with C, which will replace 1, then which letter will replace ‘9’ ?
1) Q 2) S
3) T 4) I
5)None of these
Answer : S
View Answer

Q15.
What will be the next term in the following letter series.
 BKS,  DJT,  FIU,  HHV,  ?
1) IJX 2) IGX
3) JGW 4) IGU
5)JGU
Answer : JGW
Explanation : Ans: (3). 
In each term, the first letter is moved two steps forward, the second letter one step backward and the third letter one step forward to obtain the corresponding letter of the next term. So, the missing term is JGW.
View Answer

Q16.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceeded by a letter but not immediately followed by a letter ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation : The pairs are :-  P 4 3, F 2 ©, U 8 6;
View Answer

Q17.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

Four of the following five are alike in a certain way based on their positions  in the above arrangement and so form in  a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) 2MF 2) 4DP
3) KJ% 4) 8RU
5)5AI
Answer : 5AI
View Answer

Q18.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

Which of the following is the tenth to the left of the eighteenth from the left end of the above arrangement ?
1) P 2) V
3) 7 4) J
5)None of these
Answer : J
Explanation :
18th from left is A, 10th to left is J.
So, the answer is J
View Answer

Q19.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

If all the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the eleventh from the right end ?
1) M 2) F
3) A 4) @
5)None of these
Answer : M
Explanation : 11th from right end is M
View Answer

Q20.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a symbol ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)Four
Answer : One
Explanation : So,the pair is : E % 
View Answer