Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Directions : Answer the questions referring to the symbol-letter-number sequence given below :
2 P J @ 8 $ L B 1 V # Q 6  + G W 9 K C D 3 % * & 5 F R 7 A Y 4

Which of the following indicates the total number of symbols, letters and numbers respectively. Which get eliminated from the sequence when every 2nd element of the sequence from your left is dropped from the sequence ?
1) 5, 8, 1 2) 6, 9, 1
3) 5, 8, 2 4) 2, 6, 8
5)None of these
Answer : 2, 6, 8
Explanation : The total number of symbols, letters and numbers are respectively '2, 6, 8'.
View Answer

Q22.
Directions : Study the following letter number arrangement and answer the questions given below.
B 8 4 C R M 9 N P D K W F A 2 E J 7 X U Q H L T Y 6 G S

Which of the following will come in place of question mark (?) in the following sequence with reference to the above arrangement ?
B RC 8MR 49M ?

1) 9KD 2) 9KW
3) CN9 4) RPN
5)None of these
Answer : CN9
Explanation : The sequence are arranged in proceeding of one letters. So, answer should be 'CN9'.
View Answer

Q23.
Directions : Study the following letter number arrangement and answer the questions given below.
B 8 4 C R M 9 N P D K W F A 2 E J 7 X U Q H L T Y 6 G S

In the first half of the above arrangement is written in reverse order followed by the second half written in reverse order, which letter/ number will be eighteenth from left ?

1) 7 2) Y
3) K 4) C
5)None of these
Answer : Y
Explanation : So,  answer should be 'Y'.
View Answer

Q24.
Directions : Study the following letter series and answer the questions below.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Which letter will be seventh to the left of tenth letter from the right-hand side of the above letter series ?

1) K 2) I
3) J 4) L
5)None of these
Answer : J
Explanation :
If  question is from right to left, it should be added i.e. 
7 + 10 = 17 So, seventeenth letter from right will be 'J'. 
View Answer

Q25.
Directions : Study the following letter series and answer the questions below.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Which letter will be fourth to the right of eleventh letter from the left-hand side of the above letter series.
1) O 2) Q
3) L 4) N
5)None of these
Answer : O
Explanation :
If  question is from left to right, it should be added i.e. 11 + 4 = 15 So, fifteenth letter from left will be 'O'.  
View Answer

Q26.
If the letters of the word CENTRIFUGAL are arranged alphabetically from left to right, which letter will be third to the right of the seventh letter from your right ?
1) U 2) N
3) C 4) I
5)None of these
Answer : N
View Answer

Q27.
What should come in the place of question mark (?) in the following letter-number series ?
M3V O5U R7T T9S W11R ?
1) Y13Q 2) Z13Q
3) Y15Q 4) Y13P
5)None of these
Answer : Y13Q
View Answer

Q28.
What will come in the place of question mark (?)?
Z A X C ?
1) W 2) U
3) E 4) D
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q29.
In the following letter series which of the alternatives given below will come in the place of questions mark (?) ?
ef vu gh ts ij rq kl po ?

1) jk 2) lm
3) mn 4) nm
5)None of these
Answer : mn
View Answer

Q30.
What will come in place of the question mark (?) in the following letter series ?
CDEF DFFG EHHH  ? GLOJ
1) GJKI 2) FJKI
3) FJJI 4) HJKI
5)None of these
Answer : FJKI
View Answer