All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q111.
If it is possible to make only one meaningful word with the first, fourth, seventh and the eight letters of the word ‘ELECTORAL’, which would be the second letter of the word ? If more than one such word can be formed, give X as the answer. If no such word can be formed, give K as your answer ?
1) C 2) K
3) X 4) E
5)A
Answer : X
Explanation :
The letters are : E, C, R, A
The words formed : CARE, RACE
View Answer

Q112.
How many such letters are there in the word "ORIENTAL" each of which is as far away from the beginning of the word as when they are arranged in alphabetical order ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation :
O R I E N T A L
A  E I L N O R T
View Answer

Q113.
If it is possible to make only one meaningful word from the fourth, sixth, ninth and eleventh letters of the word CONTAMINATE, then the second letter from the left is your answer. If no such word can be formed then your answer is X and if more than one such word can be formed your answer is Y.
1) X 2) T
3) M 4) A
5)Y
Answer : Y
Explanation :
T, M, A, E
So, the words are : TAME, TEAM, MATE, MEAT
View Answer

Q114.
How many such pairs of letters are these in the word "KNOWLEDGE" each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabets ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Three
Explanation :
The pairs of letters are :
N - O, E - G, D - E
View Answer

Q115.
How many meaningful English words can be made with the letters RTOU using each letter only once in each word  ? 
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than Three
Answer : One
Explanation : The meaningful words are ROUT, TOUR.
View Answer

Q116.
How many such pairs of letters are there in the word "ENGLULFED" each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : More than three
Explanation :
Pairs of letters are :
E - G, D - E, D - F, E - F, L - N
View Answer

Q117.
How many meaningful English words can be formed with the letters UOT, using each letter only once in each word ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : One
Explanation : The word is : OUT
View Answer

Q118.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : None
Explanation : There is no such pairs
View Answer

Q119.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

If the last twelve elements in the above arrangement are written in the reverse order, which of the following will be the twenty-fourth from the left end ?
1) L 2) W
3) © 4) K
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : After 12th letter from left end reverse, 24th left end is ‘2’.
View Answer

Q120.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

Which of the following is the ninth to the right of the twentieth from the right end of the above arrangement ?
1) T 2) 8
3) U 4) N
5)None of these
Answer : U
Explanation :  20 - 9 = 11, So, 11th from right is ‘U’.
View Answer