All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q141.
Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) NOOP 2) HIIJ
3) PQQR 4) UVVX
5)XYYZ
Answer : UVVX
Explanation : Except (4), all other groups contain three consecutive letters with second letter repeated twice.
View Answer

Q142.
Three of the following four are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

1) Needle 2) Screw
3) Nail 4) Hammer
5)None of these
Answer : Hammer
Explanation :
All others have on pointed end except ‘Hammer’.

View Answer

Q143.
Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) Cut 2) Divide
3) Share 4) Assemble
5)None of these
Answer : Assemble
Explanation : All others are refers to separation except ‘Assemble’.
View Answer

Q144.
Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
1) TW 2) DG
3) NR 4) OR
5)None of these
Answer : NR
Explanation :  Except option (3),the gap between  first and second are two letters. 
View Answer

Q145.
Three of the following four are alike in regard to the position in the alphabet and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
1) BDH 2) JLP
3) CGI 4) HLP
5)None of these
Answer : HLP
Explanation : Except (4)the gap between first and second or second  and  third are two letters or three letters.  
View Answer

Q146.
If ‘Shoes’ is related to ‘Leather’ in the same way as ‘Rubber’ is related to - .
1) Plastic 2) Polythene
3) Latex 4) Chappal
5)None of these
Answer : Latex
Explanation : ‘Leather’ is a raw material used to make ‘Shoes’. Similarly, ‘Rubber’ is made using ‘Latex’ as raw material. Therefore, our answer is (3).
View Answer

Q147.
‘Dearth’ is related to ‘Scarcity’ in the same way as ‘Substitute’ is related to - .
1) Replace 2) Rumor
3) Destroy 4) Assume
5)None of these
Answer : Replace
Explanation :
‘Scarcity’ is synonym of ‘Dearth’. In the same way ‘Replace’ is a word nearest in meaning to the word ‘Substitute’. Therefore, our answer is (1).
View Answer

Q148.
If ‘Hate’ is related to ‘Love’ in the same way as ‘ Create’ is related to - .
1) Make 2) Build
3) Destroy 4) ruin
5)Renovate
Answer : Destroy
Explanation :
‘Love’ is just opposite of ‘Hate’. So the word opposite in meaning to ‘Create’ is ‘Destroy’. Therefore, our answer is (3).

View Answer

Q149.
If ‘Numismatic’ is related to ‘Coin’ in the same way as ‘Paleontology’ is related to - .
1) Earth 2) Soil
3) Fossils 4) Stones
5)None of these
Answer : Fossils
Explanation : Study of ‘Coin’ is known as ‘Numismatic’. ‘Paleontology' is the science dealing with study of history of mankind with the help of ‘Fossils’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q150.
If ‘Melt’ is related to ‘Liquid’ in the same way as ‘ Freeze’ is related to - .
1) Ice 2) Crystal
3) Water 4) Cubes
5)None of these
Answer : Ice
Explanation :
The term ‘Melt’ is associated with ‘Liquid’ because after melting the ice, we obtain liquid. Similarly the state of ‘Water’ after freezing is ‘Ice’. Hence, our answer is (1).

View Answer