Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q161. | In a certain code language ROPE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 then, what will be the code for CRAPE ? |
| 1) | 73456 |
2) | 76421 |
| 3) | 77246 |
4) | 77123 |
| 5) | None of these |
Answer : 76421
Explanation : Clearly, in the given code, the alphabets are coded as follows.
R O P E C H A I
6 8 2 1 7 3 4 5
So, CRAPE is coded as 76421
So, the answer is (2)
View Answer
Q162. | In a certain code language COURSE is coded as FRXUVH, how is RACE coded in that code ? |
| 1) | HFDU |
2) | UCFH |
| 3) | UDFH |
4) | UDFG |
| 5) | UDHF |
Answer : UDFH
Explanation : In the given code, each letter is moved three steps forward than the corresponding letter in the word. So R is coded as U, A as D, C as F, E as H.
Hence (3) is the answer.
View Answer
Q163. | What will be the next term in the following letter series. BKS, DJT, FIU, HHV, ? |
| 1) | IJX |
2) | IGX |
| 3) | JGW |
4) | IGU |
| 5) | JGU |
Answer : JGW
Explanation : Ans: (3). In each term, the first letter is moved two steps forward, the second letter one step backward and the third letter one step forward to obtain the corresponding letter of the next term. So, the missing term is JGW.
View Answer
Q164. | Directions : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 4) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question. 5) if the data in both statements 1 and II together are necessary to answer the question.
How many girls are taller than Samir in his class ? I. When students of Samir’s class are ranked in descending order of their height, Samir’s rank is 17th from top among all the students and 12th among boys. II. Samir’s rank from the bottom on the basis of height among boys is 18th and among all students is 29th. |
Answer : 1
Explanation : From I: (17 - 12 =) 5 girl students are taller than Samir
From II: (29 - 18 =) 1 1 girl students are shorter than Samir.
But, from II alone it is not known how many girls are there in the class.
View Answer
Q165. | Directions : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 4) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question. 5) if the data in both statements 1 and II together are necessary to answer the question.
How many girls are taller than Samir in his class ? I. When students of Samir’s class are ranked in descending order of their height, Samir’s rank is 17th from top among all the students and 12th among boys. II. Samir’s rank from the bottom on the basis of height among boys is 18th and among all students is 29th. |
Answer : 1
Explanation : From I: (17 - 12 =) 5 girl students are taller than Samir
From II: (29 - 18 =) 1 1 girl students are shorter than Samir.
But, from II alone it is not known how many girls are there in the class.
View Answer
Q166. | Directions : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 4) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question. 5) if the data in both statements 1 and II together are necessary to answer the question.
How many girls are taller than Samir in his class ? I. When students of Samir’s class are ranked in descending order of their height, Samir’s rank is 17th from top among all the students and 12th among boys. II. Samir’s rank from the bottom on the basis of height among boys is 18th and among all students is 29th. |
Answer : 1
Explanation : From I: (17 - 12 =) 5 girl students are taller than Samir
From II: (29 - 18 =) 1 1 girl students are shorter than Samir.
But, from II alone it is not known how many girls are there in the class.
View Answer
Q167. | Directions : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 1) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. 2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 4) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question. 5) if the data in both statements 1 and II together are necessary to answer the question.
Among Nitin, Amit, Sudesh, Rekha and Sujata, who last for the programme ? I. Nitin came after Amit but not after Sujata. II. Rekha came after Sujata but not after Sudesh. |
Answer : 5
Explanation : From I : Amit > Nitin > Sujata ;
From II : Sujata > Rekha > Sudesh
From I and II, we get Amit > Nitin >Sujata > Rekha > Sudesh
View Answer
Q168. | Directions : Study the following information to answer the given questions. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and the steps of rearrangement. Input : going but for crept te light sir Step I : crept going but for te light sir Step II: crept going light but for te sir Step III: crept going light but for sir te (Step III is the last step for this input) As per the rules followed in the above steps, find out in the given questions the appropriate step for the given input.
If the V step of an input is ‘more pure soft cat not so sir at’, what will be the II step ? |
| 1) | at so more pure cat not soft sir |
2) | more pure soft so sir cat at not |
| 3) | more pure soft cat so sir at not |
4) | more so sir soft pure cat at not |
| 5) | Cannot be determined |
Answer : Cannot be determined
Explanation : The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time.
The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go for alphabetical arrangement.
We can’t move backward.
View Answer
Q169. | Directions : Study the following information to answer the given questions. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and the steps of rearrangement. Input : going but for crept te light sir Step I : crept going but for te light sir Step II: crept going light but for te sir Step III: crept going light but for sir te (Step III is the last step for this input) As per the rules followed in the above steps, find out in the given questions the appropriate step for the given input.
Input: ‘more fight cats cough sough acts idea’. Which of the following steps would be the last step for this input ? |
| 1) | III |
2) | IV |
| 3) | V |
4) | VI |
| 5) | VII |
Answer : VI
Explanation : The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time.
The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go for alphabetical arrangement.
View Answer
Q170. | Directions : Study the following information to answer the given questions. A word arrangement machine when given an input line of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and the steps of rearrangement. Input : going but for crept te light sir Step I : crept going but for te light sir Step II: crept going light but for te sir Step III: crept going light but for sir te (Step III is the last step for this input) As per the rules followed in the above steps, find out in the given questions the appropriate step for the given input.
If the input is ‘true se veto be nuke my like’, which of the following will be the IV step ? |
| 1) | like nuke true veto be se my |
2) | be my like se true veto nuke |
| 3) | be my se like true veto nuke |
4) | veto true nuke like so be my |
| 5) | Cannot be determined |
Answer : like nuke true veto be se my
Explanation : The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time.
The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go for alphabetical arrangement.
So, the answer is " like nuke true veto be se my ".
View Answer