Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q181.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: According to the public health department of State ‘X’, the supply of contaminated water by the municipality is the main reason of the spread of the disease ‘A’ in the state.

Courses of action:

I. State government should replace the head of the water supply department immediately.
II. State government should provide free water filter to its residents.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : 5; II is an impractical solution. Hence does not follow. I does not address the problem. The action has to be issue-based, not person- based.
View Answer

Q182.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The state ‘K’ is expecting bumper crop of rice this year under its ‘Rice Purchase Guarantee Scheme’.

Courses of action:

I. Other farmers should also start cultivation of rice from the next year.
II. The price of rice will increase in the open market.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation : 4; Other crops are as important as rice. Hence shiftting to rice production by all farmers would not be a sensible decision. Besides, next year the situation may change. Hence I does not follow. II is not a course of action.
View Answer

Q183.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The company ‘X’ has decided to give 10% increase in salary to its employees from next month.

Courses of action:

I. The accounts department will have to prepare new salary statement for all employees before due date.
II. Employees’ association should ask for more rise in the salary considering the market condition.

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1; I is a reasonable course of action. Hence follows. Nothing about the market condition is known from the statement. Hence II does not follow.

View Answer

Q184.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The ‘M’ state government has decided henceforth to award the road construction contracts through open tenders only.

Courses of action:

I. The ‘M’ state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.
II. Henceforth the quality of roads constructed may be far better.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :
4; Neither talks about what should be done. Both only suggest the probable consequence.

View Answer

Q185.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The vegetable traders feel that the prices of onion will again go up shortly in the state “X”.

Courses of action:

I. The “X” state government should purchase and store sufficient quantity of onion in advance to control price.
II. The “X” state government should make available network of fair price shops for the sale of onions during period of shortage.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
5; It is the responsibility of the state govt to provide essential commodities to its citizen at fair price. I and II both follow because both are the steps taken for the welfare of the citizens.
View Answer

Q186.

Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The car dealer found that there was a tremendous response for the new X’s car-booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.

Courses of action:

I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car X’s booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :  I is not a practical action. II follows because additional booking desks and increased business hours will shorten the queue.
View Answer

Q187.
Directions : In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc on the basis of the information given in the statement. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the two given suggested courses of action logically follows for pursuing. Give answer
1) if only I follows;
2) if only II follows;
3) if either I or II follows;
4) if neither I nor II follows; and
5) if both I and II follow

Statement: The district administration has agreed to provide necessary infrastructural facilities to the proposed NRI-funded Trust’s project of supply of clean water to city ‘Z’

Courses of action:

I. The district administration should provide necessary land to the trust by completing due formalities.
II. The district administration should facilitate obtaining electricity and other permissions to the trust.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : If district administration has passed any project, it should provide all the required facilities.
View Answer

Q188.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Instructions: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a strong argument and which is a weak argument. Give answer
1) if only argument I is strong.
2) if only argument II is strong.
3) if either I or II is strong.
4) if neither I nor II is strong and
5) if both I and II are strong.

Statement: Should automation be restricted only to industrial sector in our country ?
Arguments:
I. Yes. In other labour-intensive sectors, our vast unemployed population can be beneficially deployed.
II. No. The automation in other sectors will also yield commendable result to boost our country’s economy which will, in turn, take care of unemployment.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation : Both promote employment in their own ways.
View Answer

Q189.
Directions : In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments in so far as they relate to the question. "Strong" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.Each of the following questions consists of a statement followed by two arguments I and II.

Give answer:
1) If only argument I is strong
2) If only argument II is strong
3) If either I or II is strong
4) If neither I nor II is strong and
5) If both I and II are strong

Statement: Should trade unions be banned completely?
Arguments:
I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong.
Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reason ability of their demands. Hence II is weak.
View Answer

Q190.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H 9 T E % K 1 J P 4 3 D @ F 2 © M A W 5 I * V 7 U 8 6 R $ Y Q

How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceeded by a letter but not immediately followed by a letter ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : Two
Explanation : The pairs are :-  P 4 3, F 2 ©, U 8 6;
View Answer