All awareness for Bank PO | Clerk | Railway | IBPS PO | IBPS Clerk | SSC 

Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q151.
If ‘Sailor’ is related to ‘Ship’ in the same way as ‘Lawyer’ is related to - .
1) Law 2) Court
3) Legal 4) Police station
5)None of these
Answer : Court
Explanation : The plac eof the work of ‘Sailor’ is ‘Ship’. Similarly the place where ‘Lawyer’ works in ‘Court’. So, our answer is (2).
View Answer

Q152.
If ‘Page’ is related to ‘Book’ in the same way as ‘Leaf' is related to -- .
1) Root 2) Green
3) Tree 4) Forest
5)None of these
Answer : Tree
Explanation : ‘Page’ is the part of the ‘Book’ and in the same way as we see that ‘Leaf’ is a part of ‘Tree’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q153.
‘Doctor’ is related to ‘Stethoscope’ in the same way as ‘Painter’ is related to -----.

1) Painting 2) Brush
3) Exhibition 4) Art
5)None of these
Answer : Brush
Explanation : ‘Stethoscope’ is used by a ‘Doctor’ as tool to perform his work. Similarly, a ‘Painter’ uses a ‘Brush’ as a tool to perform his work. Hence, our answer is (2).
View Answer

Q154.
‘Seismograph’ is related to ‘Earthquake’ in the same way as ‘Thermometer’ is related to ----.
1) Fever 2) Doctor
3) Temperature 4) Mercury
5)None of these
Answer : Temperature
Explanation : Relationship between Instrument and the quantity measured by it. ‘Seismograph’ measures ‘Earthquakes’ and ‘Thermometer’ measures ‘Temprature’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q155.
‘Anaemia’ is related to ‘Iron’ as ‘Goitre’ is related to --- .
1) Vitamin 2) Blood
3) Iodine 4) Weakness
5)None of these
Answer : Iodine
Explanation : ‘Anaemia’ is caused by the deficiency of ‘Iron’. So, if ‘Anaemia’ is related to ‘Iron’ then ‘Goitre’ will be  related to ‘Iodine’. Hence our answer is (3).
View Answer

Q156.
If ‘Current’ is related to ‘Ampere’, in the same way as ‘Weight’ is related to ---- .
1) Scale 2) Pound
3) Commodity 4) Measurement
5)None of these
Answer : Pound
Explanation : ‘Current’ is measured in terms of ‘Ampere’ and ‘Weight’ is measured in terms of  ‘Pound’. Hence our answer is (2).
View Answer

Q157.
In a certain code “3456” is coded as “ROPE” , “15546” is coded as “APPLE”. Then how is “54613” coded  ?
1) RPPEO 2) ROPEA
3) POEAR 4) PAREO
5)None of these
Answer : POEAR
Explanation :
Clearly in the given figures, the numbers are coded as follows.
     4
     L

So, 54613 is coded as POEAR. The answer is (3).
View Answer

Q158.
In a certain code ‘TOME’ is written as @ $ * ? and ARE is written as ‘ • £ ? ’ . How can ‘REMOTE’ be written in that code ?
1) £ ? • $ @ ? 2) @ ? * $ @ ?
3) £ ? * $ @ ? 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : £ ? * $ @ ?
Explanation :
From the data we have,
T = @ ,O = $ ,M =* ,E = ? and A = • ,R = £, E = ?
Hence, REMOTE is coded as £ ? * $ @ ? 
So, (3) is the answer.
View Answer

Q159.
If in a certain code language, "8 5 1" means "good sweet fruit" ; "7 8 3" means "good red rose" and "3  4 1" means "rose and fruit".
Which of the following digits stands for sweet in that language ?
1) 8 2) 5
3) 1 4) 3
5)None of these
Answer : 5
Explanation :
In the first and the second statements, the common code digit is 8 and the common word is good. So 8 stands for good. In the first and the third statements, the common code digit is 1 and the common word is fruit. So 1 stands for fruit. Therefore in the first statement, 5 stands for sweet. Hence the answer is (2).

View Answer

Q160.
If 
I) “tee see pee” means “drink fruit juice” 
II) “see kee lee” means “juice is sweet” 
III) “lee ree mee” means “he is intelligent”

Above the words are coded in a certain logic but not necessarily in same order. 
 
Which word in that language means "sweet" ?
1) see 2) kee
3) lee 4) pee
5)tee
Answer : kee
Explanation :
In the first and the second statements the common word is juice and the common code word is see. So see means juice. In the second and the third statements, the common word is ‘is’ and the common code is lee. So lee means is. Thus in the second statement, the remaining word sweet is coded as kee.
Hence the answer is (2).
View Answer