Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q331. | Directions : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and I! given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.-Read both the statements and 1) if the data in statement I alone are sufficient to, answer the question, while the data in statement alone are not sufficient to answer the question. 2) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question. 3) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. 4) if the data even in both statements I and I! together are not sufficient to answer the question. 5) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Which direction is Shashidhar facing? Statements: I. In the early morning Shashidhar was standing in front of a puppet and the shadow of the puppet was falling to the right of Shashidhar. II. In the early morning Shashidhar was standing on the ground. His shadow was falling behind him when he turned to his left.
|
Answer : 3
Explanation : From I: It means the sun is to the left of Shashidhar and since it is morning, the left of Shashidhar is East. Hence, Shashidhar is facing South.
From II: Sun is to the left of Shashidhar. Hence, he is facing South [Since it is morning].
View Answer
Q332. |
Directions : In the following questions, the symbols $, @, *, % and # are used with the following meaning. A $ B means A is greater than B. A @ B means A is either greater than or equal to B. A * B means A is equal to B A % B means A is smaller than B A # B means A is either smaller than or equal to B. Now in each of the following Questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true ? Give answer (1) if only conclusion I is true. Give answer (2) if only conclusion II is |
Answer : 5
Explanation : From the statements, X > W > U = V
I. W > V (True)
II. X > U (True)
View Answer
Q333. | Directions : In the following questions, the symbols $, @, *, % and # are used with the following meaning. A $ B means A is greater than B. A @ B means A is either greater than or equal to B. A * B means A is equal to B A % B means A is smaller than B A # B means A is either smaller than or equal to B. Now in each of the following Questio |
Answer : 2
Explanation : P > M >/=T, S > T
I. S = M (False)
II. P > T (True)
View Answer
Q334. | Directions : In the following questions, the symbols $, @, *, % and # are used with the following meaning. A $ B means A is greater than B. A @ B means A is either greater than or equal to B. A * B means A is equal to B A % B means A is smaller than B A # B means A is either smaller than or equal to B. Now in each of the following Questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true ? Give answer (1) if only conclusion I is true. Give answer (2) if only conclusion II is true. Give answer (3) if either I or II is true. Give answer (4) if neither I nor II is true. Give answer (5) if both I and II are true.
Statements : D % X, F @ Y, D $ F Conclusions : I. X @ Y II. Y # D
|
Answer : 4
Explanation : From the statements we found, X > D > F Y
I. X>/= Y (False)
II. D >/= Y (False)
View Answer
Q335. | Directions : In the following questions, the symbols $, @, *, % and # are used with the following meaning. A $ B means A is greater than B. A @ B means A is either greater than or equal to B. A * B means A is equal to B A % B means A is smaller than B A # B means A is either smaller than or equal to B. Now in each of the following Questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true ? Give answer (1) if only conclusion I is true. Give answer (2) if only conclusion II is true. Give answer (3) if either I or II is true. Give answer (4) if neither I nor II is true. Give answer (5) if both I and II are true.
Statements : P @ Q, M # N, N % Q Conclusions : I. P $ M II. N # P |
Answer : 1
Explanation : From the statement we find,
P Q > N M
I. P > M (True)
II. P N (False)
Hence, the answer 1
View Answer
Q336. | Directions : Study the following information and answer the questions given below.
a. A rectangular wooden block is having length 6 cms, breadth 4 cms and-height 1 cm. b. Both sides having dimensions 4 cm x 1 cm are painted in-black colour. c. Both sides having dimensions 6 cm x 1 cm are painted in red colour. d. Both sides with dimensions 6 cm x 4 ,cm are painted in green colour. e. The block is cut into six equal parts of 1 cm, each (from 6 cm side) and into 4 equal parts of 1 cm each (from 4 cm side). If cubes having only "black as weft as green " colour are removed, then how many cubes will remain?
|
| 1) | 4 |
2) | 8 |
| 3) | 16 |
4) | 20 |
| 5) | None of these |
Answer : 16
Explanation : Number of cubes with black and green colours are 8. Remaining cubes = 24 - 8 = 16
View Answer
Q337. | Directions : Study the following information and answer the questions given below. a. A rectangular wooden block is having length 6 cms, breadth 4 cms and-height 1 cm. b. Both sides having dimensions 4 cm x 1 cm are painted in-black colour. c. Both sides having dimensions 6 cm x 1 cm are painted in red colour. d. Both sides with dimensions 6 cm x 4 ,cm are painted in green colour. e. The block is cut into six equal parts of 1 cm, each (from 6 cm side) and into 4 equal parts of 1 cm each (from 4 cm side).
How many cubes will be formed ? |
| 1) | 4 |
2) | 8 |
| 3) | 12 |
4) | 24 |
| 5) | None of these |
Answer : 24
Explanation : Total number of cubes = 6 x 4 = 24
View Answer
Q338. | Directions : Study the following information and answer the questions given below.
a. A rectangular wooden block is having length 6 cms, breadth 4 cms and-height 1 cm. b. Both sides having dimensions 4 cm x 1 cm are painted in-black colour. c. Both sides having dimensions 6 cm x 1 cm are painted in red colour. d. Both sides with dimensions 6 cm x 4 ,cm are painted in green colour. e. The block is cut into six equal parts of 1 cm, each (from 6 cm side) and into 4 equal parts of 1cm each (from 4 cm side).
How many cubes will have all three colours black, green and red each at least on one side? |
| 1) | 2 |
2) | 4 |
| 3) | 8 |
4) | 12 |
| 5) | None of these |
Answer : 4
Explanation : Questions on rectangular block are to be proceeded in the same way as the questions on cube. But one important point-length, breadth and height are different in rectangular block.
Cubes with three colours will obviously be lying at the corner of the given rectangular block. Since there are lour corners so the number of such cubes will be 4.
View Answer
Q339. | A cube of size 3 cms whose opposite faces have been painted green, red and blue respectively and the cube is cut into smaller cubes of size 1 cm each.
Find out the number of smaller cubes with no face painted. |
| 1) | 1 |
2) | 2 |
| 3) | 4 |
4) | D.I |
| 5) | None |
Answer : 1
Explanation : The cube of this category will be one in number and located in the centre of the cube.
View Answer
Q340. |
A cube of size 3 cms whose opposite faces have been painted green, red and blue respectively and the cube is cut into smaller cubes of size 1 cm each.
Find out the number of smaller cubes with one face painted. |
| 1) | 4 |
2) | 6 |
| 3) | 8 |
4) | 12 |
| 5) | None of these |
Answer : 6
Explanation : The cubes of category (ii) with one face painted will be those lying in the centre of each face and this will be six in number.
View Answer