Reasoning
ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q341. | A cube of size 3 cms whose opposite faces have been painted green, red and blue respectively and the cube is cut into smaller cubes of size 1 cm each. Find out the number of smaller cubes with three faces painted. |
| 1) | 8 |
2) | 12 |
| 3) | 24 |
4) | 30 |
| 5) | None of these |
Answer : 8
Explanation : The cubes of category (i) will obviously be those lying at the corners of the given cube. Since there are eight corners, the number of such cubes will be 8.
View Answer
Q342. | Directions: A, B, C, D, E and F are a group of friends. There are two housewives, one professor, one engineer, one accountant and one lawyer in the group. There are only two married couples in the group. The lawyer is married to D, who is a house wife. No woman in the group is either an engineer or an accountant. C, the accountant, is married to F, who is a professor. A is married to a housewife. E is not a housewife. How many members of the group are males ? |
| 1) | 2 |
2) | 3 |
| 3) | 4 |
4) | Can't be determined. |
| 5) | None of these |
Answer : 4
Explanation : I. A (+) Lawyer - D (-) Housewife.
II. C (+) Acc. - F (-) Prof.
III. E (+) Engineer.
IV. B (-) Housewife. Since E is not a housewife, it means that E is an engineer. Since no engineer is female, it means that E is male.
View Answer
Q343. | Directions: Seven varsity basketball players (P, Q, R, S, T, U and V) are to be honored at a special lunch. The players will be seated on the dais in a row. P and V have to leave the luncheon early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player's trophy and so must be in the center to facilitate presentation. R and S are bitter rivals and therefore must be seated as far apart as possible. Which of the following pairs cannot occupy the seats on either side of Q ? |
| 1) | U and S |
2) | S and T |
| 3) | T and V |
4) | R and U |
| 5) | None of these |
Answer : T and V
Explanation : T and V can't seat either side of the Q.
View Answer
Q344. | Directions: Seven varsity basketball players (P, Q, R, S, T, U and V) are to be honored at a special lunch. The players will be seated on the dais in a row. P and V have to leave the luncheon early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player's trophy and so must be in the center to facilitate presentation. R and S are bitter rivals and therefore must be seated as far apart as possible.
Which of the following cannot be seated at either end ? |
| 1) | R |
2) | S |
| 3) | U |
4) | V |
| 5) | None of these |
Answer : U
Explanation :
From the data we know that
(i) Q is at 4th position.
(ii) P and V are at 6 and 7 position, but not necessarily in that order. Since R and S have to be as far apart as possible, they have to sit at places 1 and 5 but not necessarily in that order. The remaining places can be occupied by T and U, in any order.
U can't be seated at either end . the answer is 'U'.
View Answer
Q345. | Directions : Six lectures A, B, C, D, E and F are to be delivered from Monday to Sunday, one lecture every day. I. Lecture C cannot be delivered on Friday. II. Lecture A is delivered immediately after lecture D. III. There should be a gap of two days between the lectures B and F. IV. There is one holiday except Saturday. Lecture F is delivered on the next day of holiday. V. Lecture E is delivered on Wednesday and it is not immediately followed by lecture F.
How many lectures were delivered between F and D ? |
| 1) | One |
2) | Two |
| 3) | Three |
4) | Can't be determined |
| 5) | None |
Answer : None
Explanation : So, the answer is " None" .
View Answer
Q346. | Directions : Six lectures A, B, C, D, E and F are to be delivered from Monday to Sunday, one lecture every day. I. Lecture C cannot be delivered on Friday. II. Lecture A is delivered immediately after lecture D. III. There should be a gap of two days between the lectures B and F. IV. There is one holiday except Saturday. Lecture F is delivered on the next day of holiday. V. Lecture E is delivered on Wednesday and it is not immediately followed by lecture F. On which day was lecture D delivered ?
|
| 1) | Thursday. |
2) | Friday |
| 3) | Sunday |
4) | Saturday |
| 5) | None of these |
Answer : Saturday
Explanation : The whole information's can be tabulated as below :
Day Lecture
Monday C
Tuesday B
Wednesday E
Thursday Holiday
Friday F
Saturday D
Sunday A
So, The answer is Saturday.
View Answer
Q347. | Six friends are sitting in a circle and are facing the center of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.
Who are the neighbors of Mukesh ?
|
| 1) | Lalit and Priti |
2) | Priti and Pankaj |
| 3) | Deepa and Priti |
4) | Prakash and Deepa |
| 5) | None of these |
Answer : Priti and Pankaj
Explanation : 
Hence, Priti and Pankaj are the neighbours of Mukesh.
View Answer
Q348. | Six friends are sitting in a circle and are facing the center of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.
Who is just right to Pankaj ? |
| 1) | Priti |
2) | Prakash |
| 3) | Lalit |
4) | Deepa |
| 5) | None of these |
Answer : Deepa
Explanation : 
Hence, Deepa is sitting just right to Pankaj.
View Answer
Q349. | Six friends are sitting in a circle and are facing the center of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.
Who is sitting right to Prakash ? |
| 1) | Deepa |
2) | Pankaj |
| 3) | Mukesh |
4) | Lalit |
| 5) | None of these |
Answer : Lalit
Explanation : 
Hence, Lalit is sitting right to Prakash.
View Answer
Q350. | Directions : These questions are based on the following information. (i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q' (ii) 'P %Q' means ' Q is mother of P' (iii) 'P - Q' means 'P is father of Q' (iv) 'P + Q' means 'Q is sister of P'
Which of the following means D is the grandfather of W ?
|
| 1) | D - K $ T - W |
2) | D % K $ T % W |
| 3) | D - K $ T % W |
4) | D % K $ T - W |
| 5) | None of these |
Answer : D - K $ T - W
View Answer