Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q91. | According the Grant Thornton's International Business Report (IBR), India has been ranked ------ on the global optimism index in the first quarter of 2018. |
| 1) | 4th |
2) | 5th |
| 3) | 6th |
4) | 8th |
| 5) | None of these |
Answer : 6th
View Answer
Q92. | Two Indians Bharat Vatwani and Sonam Wangchu awarded this year's Ramon Magsaysay award for their contribution in which fields? |
| 1) | Social Services |
2) | Government Services |
| 3) | Public Service |
4) | Emergent Leadership |
| 5) | None of these |
Answer : Social Services
View Answer
Q93. | Which general insurance company entered 100th year of its operation during July 2018 and the event was celebrated in its branches across the country? |
| 1) | General Insurance Company |
2) | New India Assurance Company |
| 3) | United India Insurance Company |
4) | The Oriental Insurance Company |
| 5) | None of these |
Answer : New India Assurance Company
View Answer
Q94. | The Union Government on 23 July 2018 slashed the minimum deposit for Sukanya Samriddhi Account plans from Rs. 1000 to ……. . |
| 1) | Rs.600 |
2) | Rs.500 |
| 3) | Rs.300 |
4) | Rs.250 |
| 5) | None of these |
Answer : Rs.250
View Answer
Q95. | The Union Government has launched a new Regional Rail Training Institute (RRTI) ,inaugurated at which place in Uttar Pradesh by Minister of State for Railways Manoj Sinha on 22 July 2018 ? |
| 1) | Firojabad |
2) | Ghazipur |
| 3) | Mogalsarai |
4) | Ghaziabad |
| 5) | None of these |
Answer : Ghazipur
View Answer
Q96. | Which state topped the Public Affairs Index (PAI) for 2018 as the best-governed state for the third consecutive year since 2016, as was disclosed in the Public Affairs Index 2018 released by the think tank Public Affairs Centre (PAC) during July 2018 ? |
| 1) | Goa |
2) | Karnataka |
| 3) | Kerala |
4) | Gujarat |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala
View Answer
Q97. | In the month of July 2018, Prime Minister Narendra Modi becoming the first Indian prime minister to visit the which East African country --------- .? |
| 1) | Rwanda |
2) | Burkina Faso |
| 3) | Nigeria |
4) | Algeria |
| 5) | None of these |
Answer : Rwanda
View Answer
Q98. | Which cricket team become first nation to play 1000 Test matches,recently making a test cricket history ? |
| 1) | Australia |
2) | West Indies |
| 3) | England |
4) | India |
| 5) | None of these |
Answer : England
View Answer
Q99. | India has become the Vice-Chair or the regional head of the Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) for two years from July 2018 to June 2020. The Head Quarters of WCO is located at ----. |
| 1) | Brussels |
2) | Geneva |
| 3) | Vienna |
4) | Rome |
| 5) | None of these |
Answer : Brussels
View Answer
Q100. | India has become the Vice-Chair or the regional head of the Asia Pacific Region of the World Customs Organisation (WCO) for two years from July 2018 to June 2020. The Head Quarters of WCO is located at ----. |
| 1) | Brussels |
2) | Geneva |
| 3) | Vienna |
4) | Rome |
| 5) | None of these |
Answer : Brussels
View Answer