Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q121. | Veteran journalist and editor Shujaat Bukhari and his PSO were shot dead by unidentified gunmen outside the newspaper's office in the heart of Srinagar. He was editor of which of the following news paper ? |
| 1) | Kashmir Observer |
2) | Kashmir Times |
| 3) | Rising Kashmir |
4) | Greater Kashmir |
| 5) | None of these |
Answer : Rising Kashmir
View Answer
Q122. | The US reclaimed the title of having the fastest supercomputer in the world from China, as it unveiled a new supercomputer during June 2018. What is the name given to this supercomputer ? |
| 1) | Sequoia |
2) | Summit |
| 3) | Titan |
4) | Tianhe-2 |
| 5) | None of these |
Answer : Summit
View Answer
Q123. | The historic meeting between U.S. President Donald Trump and North Korea’s Supreme Leader Kim Jong-un took place at which place on 12 June 2018 ? |
| 1) | Singapore |
2) | Kuala Lumpur |
| 3) | Pyongyang |
4) | Port Louis |
| 5) | None of these |
Answer : Singapore
View Answer
Q124. | Senior bureaucrat S Ramesh has appointed as chairman of Central Board of Indirect Taxes and Customs ( CBIC ). He is replacing which person ? |
| 1) | Vanaja N saran |
2) | Dr. Ajay Bhushan pandey |
| 3) | Mr. John Joseph |
4) | Mr. Pranab Kumar Das |
| 5) | None of these |
Answer : Vanaja N saran
View Answer
Q125. | India's first indigenous, long-range artillery gun has passed its final test at Pokhran, paving the way for its induction into the Army.What is its name ? |
| 1) | Dhanush howitzer |
2) | INSAS LMG |
| 3) | Dhanush |
4) | Excalibur |
| 5) | None of these |
Answer : Dhanush
View Answer
Q126. | Spanish tennis great Rafael Nadal defeated which player to win his record 11th French Open men’s singles title on 10 June 2018 ? |
| 1) | Dominic Thiem |
2) | Novak Djokovic |
| 3) | Alexander Zverev |
4) | Kevin Anderson |
| 5) | None of these |
Answer : Dominic Thiem
View Answer
Q127. | Who won the women’s singles title of French Open 2018 to win her first ever tennis grand slam singles title on 9 June 2018 ? |
| 1) | Kateryna Kozlova |
2) | Simona Halep |
| 3) | Sloane Stephens |
4) | Madison Keys |
| 5) | None of these |
Answer : Simona Halep
View Answer
Q128. | According to the Sydney-based Institute of Economics and Peace (IEP), India has ranked ----------- among 163 countries on the 2018 Global Peace Index. |
| 1) | 128th |
2) | 132nd |
| 3) | 136th |
4) | 137th |
| 5) | None of these |
Answer : 137th
View Answer
Q129. | The Chandrabhaga beach on the Konark coast will be the first in Asia to get the Blue Flag certification. The Chandrabhaga beach is located in state of India ? |
| 1) | West Bengal |
2) | Gujarat |
| 3) | Tamil Nadu |
4) | Odisha |
| 5) | None of these |
Answer : Odisha
View Answer
Q130. | Which vehicle manufacturer company achieved the landmark of 20 million units car production figure during June 2018 ? |
| 1) | Hindustan Motors Limited. |
2) | TATA Motors. |
| 3) | Maruti Suzuki India Ltd. |
4) | Mahindra & Mahindra. |
| 5) | None of these |
Answer : Maruti Suzuki India Ltd.
View Answer