Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q141. | Andhra Pradesh government on 30 May 2018 announced separate symbols for the state after the bifurcation of Telangana. What is the new state animal of Andhra Pradesh ? |
| 1) | Elephant |
2) | Black Buck |
| 3) | Bull |
4) | Deer |
| 5) | None of these |
Answer : Black Buck
View Answer
Q142. | Who was appointed as the new Deputy National Security Advisor (DNSA) by the Union Government on 29 May 2018 ? |
| 1) | Ajit Doval |
2) | Rajinder Khana |
| 3) | Anil Dhasmana |
4) | Pankaj Sharan |
| 5) | None of these |
Answer : Pankaj Sharan
View Answer
Q143. | Which airline will launch world’s longest commercial flight in October 2018 covering 15,329 km, as was announced on 29 May 2018 ? |
| 1) | Qatar Airways |
2) | Singapore Airlines |
| 3) | United Airlines |
4) | Delta Air Lines |
| 5) | None of these |
Answer : Singapore Airlines
View Answer
Q144. | The World Bank has approved to provide a USD 21.7 million loan for strengthening the public financial management in which state in India to improve budget execution and greater revenue efficiency ? |
| 1) | Assam |
2) | Odisha |
| 3) | Rajasthan |
4) | Uttar Prdesh |
| 5) | None of these |
Answer : Rajasthan
View Answer
Q145. | Recently,The United Arab Emirates (UAE) has banned imports of fresh vegetables and fruits from which southern Indian state ? |
| 1) | Kerala |
2) | Tamil Nadu |
| 3) | Karnataka |
4) | Andhra Pradesh |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala
View Answer
Q146. | The main event of 4th International Yoga Day celebrations (IDY-2018) will be held on 21st June 2018 at which place in India? |
| 1) | Nainital (Uttrakhand) |
2) | Banaras (UP) |
| 3) | Dehradun (Uttrakhand) |
4) | Dwaraka(Gujarat) |
| 5) | None of these |
Answer : Dehradun (Uttrakhand)
View Answer
Q147. | Tata Chemicals exited the chemical business by selling which fertilizer unit to Netherlands-based Indorama Holdings BV for Rs. 872.84
crore, as was disclosed by the company on 1 June 2018 ? |
| 1) | Nanded (Maharashtra) |
2) | Haldia fertilizer unit (West Bengal)
|
| 3) | Mithapur (Gujarat) |
4) | Tuticorin (Tamil Nadu) |
| 5) | None of these |
Answer : Haldia fertilizer unit (West Bengal)
View Answer
Q148. | Surendra Nihal Singh, who passed away on 16 April 2018, was an eminent personality associated with which field ? |
| 1) | Scientist |
2) | Poet |
| 3) | Journalism |
4) | Social Worker |
| 5) | None of these |
Answer : Journalism
View Answer
Q149. | In the 21st Commonwealth Games 2018 , Indian ace shooter Heena Sidhu bagged gold in the women’s which pistol event ? |
| 1) | 10-metre pistol event |
2) | 20-metre pistol event |
| 3) | 25-metre pistol even |
4) | 50-metre pistol even |
| 5) | None of these |
Answer : 25-metre pistol even
View Answer
Q150. | Which of the following state hosted the Asia's largest startup ecosystem congregation in April ,2018 ? |
| 1) | Kerala |
2) | Odisha |
| 3) | Rajasthan |
4) | Gujarat |
| 5) | None of these |
Answer : Kerala
View Answer