Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q131. | The active volcano Volcán de Fuego erupted on 3 June 2018 resulting in death of at least 60 persons. The volcano is located in which country ? |
| 1) | Guatemala |
2) | Japan |
| 3) | Philippines |
4) | Cuba |
| 5) | None of these |
Answer : Guatemala
View Answer
Q132. | Who was appointed as the fourth deputy governor of Reserve Bank of India (RBI) by the Union Government on 4 June 2018 ? |
| 1) | BP Kanungo |
2) | N S Vishwanathan |
| 3) | Mahesh Kumar Jain |
4) | Viral Acharya |
| 5) | None of these |
Answer : Mahesh Kumar Jain
View Answer
Q133. | India received its cheapest LNG under a long-term deal from which country on 4 June 2018 ? |
| 1) | USA |
2) | Russia |
| 3) | Iran |
4) | Nigeria |
| 5) | None of these |
Answer : Russia
View Answer
Q134. | Which of the following state government has launched a health insurance scheme for working journalists in its state ? |
| 1) | Rajasthan |
2) | UP |
| 3) | Madhya Pradesh |
4) | Odisha |
| 5) | None of these |
Answer : Odisha
View Answer
Q135. | India’s First Advanced Forensic Lab dedicated to women related cases, recently set up at which of the following places ? |
| 1) | New Delhi |
2) | Chandigarh |
| 3) | Dehradun |
4) | Kochi |
| 5) | None of these |
Answer : Chandigarh
View Answer
Q136. | Which country is poised to become the first
country in Latin America to join NATO as a "global partner", as was
announced on 25 May 2018 ? |
| 1) | Colombia |
2) | Brazil |
| 3) | Chile |
4) | Nicaragua |
| 5) | None of these |
Answer : Colombia
View Answer
Q137. | Novelist Olga Tokarczuk won the Man Booker International Prize for 2018 during May 2018.She is associate with which country ? |
| 1) | UK |
2) | Norway |
| 3) | Ireland |
4) | Poland |
| 5) | None of these |
Answer : Poland
View Answer
Q138. | Kamaljit S. Bawa became the first ever Indian to receive the prestigious Linnean Medal during May 2018 ? The Linnean Medal has given every year in which field? |
| 1) | Zoology |
2) | Botany |
| 3) | Chemistry |
4) | Both 1 & 4 |
| 5) | None of these |
Answer : Both 1 & 4
View Answer
Q139. | Pakistan on 28 May 2018 appointed former chief justice Nasir Ul Mulk as interim prime minister until general elections are held on 25 July 2018. He was former --- of Pakistan. |
| 1) | Chief Justice |
2) | Foreign Minister |
| 3) | ISI Chief |
4) | Former Army General |
| 5) | None of these |
Answer : Chief Justice
View Answer
Q140. | Yog guru Baba Ramdev's Patanjali entered the telecom space on 28 May 2018 by launching its own SIM card called Swadeshi Samriddhi SIM card. This SIM has been launched in collaboration with which telecom entity ? |
| 1) | Airtel |
2) | BSNL |
| 3) | Tata Docomo |
4) | Vodafone |
| 5) | None of these |
Answer : BSNL
View Answer