Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q101. | The Centre has launched India's first survey the Swachh Survekshan Grameen, 2018, a nationwide survey of rural India. The survey is meant for to rank ------ on the basis of qualitative and quantitative evaluation. |
| 1) | Cleanest and Dirtiest States and districts |
2) | Healthiest and Poorest States and districts |
| 3) | Healthiest and Prosperous States and districts |
4) | Cleanest States and districts |
| 5) | None of these |
Answer : Cleanest and Dirtiest States and districts
View Answer
Q102. | The Centre has launched India's first survey the Swachh Survekshan Grameen, 2018, a nationwide survey of rural India. The survey is meant for to rank ------ on the basis of qualitative and quantitative evaluation. |
| 1) | Cleanest and Dirtiest States and districts |
2) | Healthiest and Poorest States and districts |
| 3) | Healthiest and Prosperous States and districts |
4) | Cleanest States and districts |
| 5) | None of these |
Answer : Cleanest and Dirtiest States and districts
View Answer
Q103. | Pravind Jugnauth and two Indian-origin politicians from Norway and New Zealand will be guests of honour at the Pravasi Bharatiya Divas in January 2019. Pravind Jugnauth is the Prime Minister of which country ? |
| 1) | Philippines |
2) | Mauritius |
| 3) | Fiji |
4) | Maldives |
| 5) | None of these |
Answer : Mauritius
View Answer
Q104. | Olympic silver medalist PV Sindhu Sindhu loses to Okuhara in final of Thailand Open badminton from Nozomi Okuhara. Nozomi Okuhara belongs to which country? |
| 1) | South Korea |
2) | Japan |
| 3) | Thailand |
4) | Taiwan |
| 5) | None of these |
Answer : Japan
View Answer
Q105. | The government will print and hand-deliver about 110 million ‘family cards’ for the Ayushman Bharat health insurance scheme .The government plans to complete all preparations for Ayushman Bharat by ----. |
| 1) | August 15,2018 |
2) | August 16,2018 |
| 3) | August 22,2018 |
4) | October 2,2018 |
| 5) | None of these |
Answer : August 15,2018
View Answer
Q106. | India’s Neeraj Chopra clinched a gold medal at the Sotteville Athletics Meet in France,recently. He is associated to which field ? |
| 1) | Shot-Put |
2) | Javelin |
| 3) | Wrestling |
4) | Shooting |
| 5) | None of these |
Answer : Javelin
View Answer
Q107. | Recently,India and Bangladesh have signed the Revised Travel Arrangement pact on July 15, 2018. in ------. |
| 1) | New Delhi |
2) | Dhaka |
| 3) | Kolkatta |
4) | Mirpur |
| 5) | None of these |
Answer : Dhaka
View Answer
Q108. | Which of the following country to host the fourth BIMSTEC Summit on August 30 and 31 in its capital city ? |
| 1) | India |
2) | Bangladesh |
| 3) | Nepal |
4) | Myanmar |
| 5) | None of these |
Answer : Nepal
View Answer
Q109. | Which of the following country to host the fourth BIMSTEC Summit on August 30 and 31 in its capital city ? |
| 1) | India |
2) | Bangladesh |
| 3) | Nepal |
4) | Myanmar |
| 5) | None of these |
Answer : Nepal
View Answer
Q110. | India's first government-sponsored transgender poets' meet held in which of the following city of India ? |
| 1) | New Delhi |
2) | Mumbai |
| 3) | Ahmedabad |
4) | Kolkata |
| 5) | None of these |
Answer : Kolkata
View Answer